Meidän ihana sormiruokailija

25.07.2017

Nyt on takana parisen viikkoa sormiruokailua meidän perheen juniorilla. Nova alkoi osoittaa erittäin voimakasta kiinnostusta meidän ruokia kohtaan, ja on jo pitkään osannut viedä hyvin lelut ja kaiken haluamansa suuhun. Päättelimme yhdessä Oton kanssa, että nyt on oikein oiva herkkyyskausi menossa ja sopiva hetki aloitukselle. Kirjoitin ajatuksia kiinteistä ruuista enemmän Novan 5kk -postauksessa, jos meni ohi niin sieltä voi käydä lukemassa.

Pari viikkoa sitten kokeiltiin osaisiko Nova jo istua ruokailun ajan syöttötuolissaan, ja hänhän osasi vallan mainiosti, ei yhtään huojunut tai ”roikkunut” käsiensä varassa, vaan istui selkä suorana ja oli täysin kykenevä toimimaan käsillään ja keskittymään syömiseen. Aloiteltiin sormiruokailuun totuttelu sillä, että parina päivänä hän sai vaan ensin istuskella tuolissaan esim. meidän aamiaisella pienen hetken, ja maistella omaa hienoa lusikkaansa. Hän vei sen hienosti itse suuhun ja leikki sillä siinä tyytyväisenä, uudesta perspektiivistä meitä ihmetellen.

Ihan ensimmäiseksi keitin bataattia, ja Novan ensimmäinen sormiruoka olikin keitetty bataatti, jota hän sai itse viedä suuhun sormillaan. Ilmeet olivat melkoisia, mutta innoissaan hän imeskeli bataattia. Pari ekaa päivää mentiin bataatilla, ja seuraavaksi kokeiltiin avokadoa, joka maistui hänelle myös oikein hyvin. Kolmantena otettiin repertuaariin banaani, ja aina pari päivää kokeiltiin yhtä eri ruoka-ainetta.

Itse imeskeltynä määrät joita hän oikeasti sai mahaansa olivat alkuun luokkaa puolikas teelusikallinen, mutta muutaman päivän jälkeen hänen ensimmäinen hampaansa tuli läpi, ja hän alkoi hampaalla raastamaan pieniä palasia banaanista ja avokadosta. Samalla hän alkoi tottua ruuan tuntumaan suussa, ja ihan oikeasti nielaisemaan niitä pieniä banaanimössöjä joita suuhunsa laittoi.

Nyt hän on maistellut lisäksi keitettyä porkkanaa, keitettyä perunaa, maissinaksua, omenaa, vadelmaa, kurkkua ja melonia, ja nyt kahtena viime aamuna olen aamulla tarjonnut hänelle myös mustikka-banaanipuuroa. Maha ei ole reagoinut mihinkään mitenkään, eikä muitakaan oireita ole tullut. Olen tehnyt nyt niin että hän on saanut aina kahta tuttua ja yhtä uutta ruoka-ainetta kerrallaan sormiruokailtavaksi, ja hän on saanut itse valita mitä laittaa lautaselta suuhunsa (kaikkea).

Novan suurinta herkkua tuntuu olevan porkkana, vadelma ja banaani, joita hän söisi vaan lisää ja lisää. Määrät on silti aika pieniä vielä, koska hänen pääasiallinen ravintonsa on tietenkin maito vielä pitkään. Ja koska vaikka hän on taitava viemään esineitä suuhun, ruoka on vähän eri juttu: se on liukasta ja löllöä, ja karkailee helposti tippuen lattialle.

Puuroa Nova on saanut lusikasta, mutta mä en ole kertaakaan laittanut lusikkaa Novan suuhun, vaan hän ihan itse hyökkää sitä kohti suu auki kuin linnun pojalla. Novan hieno lentsikka-lusikka pysyy hänellä kyllä niin hyvin kädessä että taidan antaa hänen syödä puuronkin ihan itse niin että dippaan aina lusikkaa puurossa, ja annan sitten hänelle käteen. Tietty voisin keittää myös aavistuksen karkeampaa puuroa jota voisi myös syödä sormilla.

Puuroa olen antanut nyt siis parina aamuna muutaman teelusikallisen verran yhteensä, ja sitten lounaalla hän on saanut sormiruokailla. Tätä ennen Nova sormiruokaili aamupalan yhteydessä, eli vain kerran päivässä, mutta nyt tosiaan on se puuro aamulla, ja sormiruokailu lounaalla. Olen painottanut ruokailut aamuun mahdollisten reaktioiden varalta, että ne eivät kiusaisi sitten illalla. Koska reaktioita ei ole tullut, niin varmaan pian aloitetaan iltapuurokin, ja puolen vuoden iässä sitten liha, kala ja kananmuna ensin kerran päivässä. Pikkuhiljaa puolen vuoden iän jälkeen alan tekemään Novalle sitten samat lounaat ja päivälliset kuin meillekin, mutta vaan ilman suolaa ja maitotuotteita. Uskomatonta, mutta ensi viikolla meidän vauveli täyttää jo sen puoli vuotta, apua!

Nova saa olla aina mukana perheen yhteisessä ruokahetkessä, ja näin hänellekin kehittyy sitten selkeä ateriarytmi päivään.  Ihan Novan ehdoilla mennään kaikessa, ja rintamaito on  pääravintona sinne 10kk-1v ikään, jonka jälkeen jatkan imetystä niin kauan kun Nova sitä kaipaa. Imetän aina ennen puuroa ja ennen sormiruokailua.

Yölläkin imetän oikein mielelläni vielä sen 2-3 kertaa minkä hän heräilee. Me saadaan hyvin nukuttua yösyönneistä huolimatta, ja mulla ei ole mikään kiire yösyömisiä lopettaa. Niin kauan kun neiti tuntuu niitä tarvitsevan niin hän saa nukkua meidän vieressä ja ruokailla yölläkin. Imetyksen tuen sivuilla kerrotaan että yli puolivuotias vauva tarvitsee n. 6dl maitoa vuorokaudessa kiinteiden ruokien lisäksi, mikä tulee täyteen 3-5 imetyskerralla. Meillä on ainakin toistaiseksi vielä se 10-12 imetystä vuorokaudessa, ja lapsentahtisesti kyllä imetän ihan niin monta kertaa kuin Nova vaan vuorokaudessa haluaa.

*Oogaan lentskarilusikka ja harmaa Ezpz:n lautanen saatu Ipanaisesta, ja näiden käyttökokemuksista ja vauvan ensiastioista sekä ekojen viikkojen lempiruuista tulossa postausta myöhemmin <3 Syöttötuoli saatu Stokkelta, postaus newborn-setistä löytyy TÄÄLTÄ.

THL:N Syödään yhdessä -oppaassa on tosi hyvin ajankohtaista tietoa kiinteiden aloituksesta, ja sieltä kannattaa käydä lukemassa jos kiinnostaa. Se on toiminut meillä tärkeimpänä ohjenuorana kiinteiden aloituksessa, ja se perustuu viime vuonna valmistuneisiin tutkimustuloksiin. ”Täysimetetyillä lapsilla kiinteiden ruokien antaminen 4–6 kuukauden iässä yhdessä rintamaidon kanssa tukee suoliston kypsymistä ja sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille. Terveille hyvin kasvaville lapsille aloitetaan kiinteät ruoat maisteluannoksina (lusikankärjellisestä muutamaan teelusikkaan) aikaisintaan 4 ja viimeistään 6 kuukauden iässä. Maisteluannoksina annetut kiinteät ruuat eivät syrjäytä imetyskertoja, vaan rintamaito on edelleen lapsen pääasiallinen ravinto. Kiinteiden ruokien aloittamisen viivästyttäminen yli 6 kuukauden ikään saattaa lisätä allergia-alttiutta. ”

Tosiaankin, ensi viikolla Nova täyttää jo puoli vuotta. Se on vaan niin hurjaa että ei meinaa käsittää. Meillä oli eilen neidin 5kk-neuvola, joka siirtyi mökkireissun takia, ja hän sai 5kk -rokotukset. Mitatkin otettiin, ja Nova oli 68cm pitkä (4,5kk 65.7cm) ja painoa oli 8320g (4,5kk 7680g). Oikein hienot mitat siis, täytyy edelleenkin olla tyytyväinen siitä että hän kasvaa mun maidolla näin hienosti<3

Ihanaa päivää kaikille <3


42 Responses to “Meidän ihana sormiruokailija”

 1. Kippuralla sanoo:

  Suloisia kuvia :) säädä ihmeessä jalkalautaa ylöspäin että polvet ovat suorassa kulmassa istuessa niin asento on tukevampi

 2. Nimetön sanoo:

  Moi!

  Kommentti poikkeaa postauksen aiheesta, mutta mua kiinnostaisi tietää sun näkökulmaa ja suhtautumista tähän Mutsis On -Emilian nostamaan kohuun, jossa Instagramista oli poistettu kuva hänen takapuolestaan ja juttu päätyi lopulta iltapäivälehtienkin sivuille.
  Tuli vain mieleen kysyä sun näkökulmaa, kun olette ilmeisesti hyviä ystäviä Emilian perheen kanssa, ja kun Tiara sai äskettäin puhelimen niin varmasti koulun aloituksen myötä viimeistään hän alkaa mahdollisesti nettiäkin käyttää enemmän itsenäisesti.
  Miten suhtautuisit jos Tiara nyt joskus sattumalta löytäisi vaikka Emilian blogiin ja näkisi näitä kuvia, joissa pääroolissa on se takapuoli ja vakoon asti vedetyt biksut?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No mun mielestä on nyt aika todella kaukaa haettua että Tiara sitä kuvaa (tai mitään muutakaan netissä olevaa asiaa) ainakaan itsenäisesti omasta puhelimestaan näkisi, kun ei tosiaankaan ole nettisovellus vielä hänelle saatavilla vaan ”piilotettuna” siellä, ja näin saa olla vielä pitkään. :) Mutta jos hän näkisi vaikka kuvan perheystävästä bikineissä niin enpä usko että mitään sen kummempaa ajattelisi, onhan hän mutkin nähnyt bikineissä. :)

 3. Sof sanoo:

  Ihana sormiruokailija. Kiinnitin huomiota tripp trappin säätöihin. Jalkojen alla oleva lauta kannattaa nostaa ylemmäs, niin että lapsi saa jaloille tukea siitä. Tämä tekee syömisestä vielä turvallisempaa, asennon ollessa optimaalinen nielemistä varten. Lisätietoa tästä löytyy ainakin Simppelin Sormiruokakeittiön facebook-ryhmästä ja Stokken sivuillakin taitaa olla maininta ”jalkalaudasta”. Ei siis todellakaan millään pahalla, törmäsin tietoon itsekin vasta vähän aikaa sitten, kun aloiteltiin oman pojan sormiruokailua :) Mukavia ruokahetkiä teille!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos vinkistä! :) Meillä ei Tiaran ja Zeldan vanhassa syöttötuolissa ollut ollenkaan jalkalautaa johon näin pieni olisi yltänyt niin enpä osannut itse kiinnittää huomiota :) Mukavia ruokahetkiä sinnekin!

  • Eveliina sanoo:

   Istuupa teidän Nova jo tukevasti!:)

   Itse kiinnitin huomion myös tuohon mattoon syöttötuolin alla… Ei millään pahalla, mutta siis tuon tuolin allahan ei saisi käyttää mattoa, ajattelin huomauttaa, jos ette ole tietoisia tai ohjeista lukeneet!:) meillä sama tuoli ja tuolin siis pitää muistaakseni päästä vapaasti ”liukumaan”. Vaikka ei Nova varmaan kauheasti vielä saa tuolia työnnettyä. Parista onnettomuudesta kuullut, kun matto ollut alla ja tosiaan Stokken omissa ohjeissakin ihan sanotaan, ettei maton päälle:)

   Ihmettelen kyllä myös miten ihmeessä teillä pysyy siistinä matto ruokapöydän alla ja vaalea vielä, ei taitaisi meillä pysyä hetkeäkään valkoisena:D

 4. Tiia sanoo:

  Meinaatteko ihan vallan vaan sormiruokailla?
  Me aloitettiin sekasyöjinä, mutta soseet jäi aika pian pois ja jatkettiin vaan sormiruokaillen. Meidän poika oli alusta asti hurjan taitava ruokailija ja lisäksi todella hyvä syömään määrällisesti, joten sormiruokailu oli aivan huippua. Muutamalta suunnalta tätä syöttämättömyyttä kummasteltiin, mutta lopulta kaikki vaan ihasteli kuinka hienosti pienikin jo söi itse ja samaa ruokaa muiden kanssa.

  Ihana pieni syömäri sielläkin, ja jotenkin ihana sekoitus siskojaan! :)

  Tiia

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä en ole vetänyt mitään tiukkaa rajaa että kummin tehdään, muuten kuin että lapsentahtisesti kaikessa :) Varmaan me tosin pääosin sormiruuilla mennään, kun se on paljon hauskempaa! :D Ihana kuulla että teillä lähti noin hienosti sujumaan, toivottavasti meilläkin <3 Ja kiitoksia hurjasti! ihanaa kesän jatkoa sinne!

 5. Nimetön sanoo:

  Todella ihania kuvia, teidän kaikki tytöt on kyllä niin suloisia! Käyttääkö Nova sormiruokaillessaan ruokalappua vai oliko se poissa vaan kuvien oton ajan? :) tuli mieleen siitä, kuinka itse sitä halusin pikkusiskolle pukea hänen ollessaan vielä vauva.
  En ole ennen kommentoinut, vaikka sun blogia useamman vuoden oon jo lukenut. Sulla on ihana hyvänmielen blogi ja pidän sun kirjoitustavasta sekä positiivisuudesta. Yritän välillä itsekin ottaa siitä mallia :D Oon sua muutaman vuoden nuorempi ja vaikka en samassa elämäntilanteessa niin toivottavasti joskus tulevaisuudessa mulla myös olisi ihana perhe ja lapset. Ihanaa loppukesää ja kaikkea hyvää teidän perheelle! :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitoksia hurjan paljon <3 :) Ihana kuulla että tykkäät ja oot jo täällä monta vuotta ollut lukemassa, tuli tosi hyvä mieli sun kauniista sanoista! Kaikkea hyvää ja ihanaa loppukesää sinne myös <3

   Nova ei vielä ainakaan käytä ruokalappua, kokeiltiin kyllä mutta ainakin toistaiseksi helpoimmalla pääsee kun ottaa vaatteet kokonaan pois ruuan ajaksi ja vie sitten pienen sormiruokailijan suihkuun :D

 6. Julia sanoo:

  Ihana pikku sormiruokailija<3
  onko teillä muuten lapsille ketään hoitajaa? Siis lähinnä meinasin jos haluatte lähteä oton kanssa vaikka illaksi johonkin niin onko teillä joku tietty hoitotäti tai setä lapsille?:) kun käsittääkseni teidän kummankin vanhemmat asuvat vähän kauempana:)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Nykyään meillä on ihan mahtava tilanne tukiverkon kanssa, ja hoitajia riittää useampikin ja niin usein kun vaan halutaan. Sitä osaa tosiaankin arvostaa, kun aina näin ei ole ollut. Mutta mä luulen silti että ollaan ainakin tämän vauvavuoden ajan aika kotihiirulaisia, syksyllä voisi tosin jotain tehdä kun on mun synttärit! :D Nova on kyllä ihana <3

 7. Nanna sanoo:

  Ihania kuvia!

  Mä oisin halunnut kysyä kun sä puhut paljon nyt että Novalla on valmiudet olleet selvästi kiinteiden aloitukseen vahvat. Olette tosi paljon tarkkailleet merkkejä että kuinka Nova vie asioita suuhun, istuu jne. Miten aattelet tai ajattelette nyt jälkeenpäin kun muinoin aloititte Tiaralle aikaisemmin kiinteät ja saitte silloin aika kurjaakin palautetta siitä vastaan? Mutta ainakin silloin tykkäsitte että teitte oikein. Näättekö asian tänäpäivänä miten? :)

  Yhtään en siis asialla koita irviä tai kaivaa ikäviä juttuja, vaan mietin onko teillä mieli muuttunut vuosien aikana kuten itselläni monessa asiassa (nuoren mieli kun on usein niin kovin ehdoton :D) vai tykkäättekö että ratkaisu oli oikea silloin. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon <3 :) Tosi hyviä ajatuksia ja kysymyksiä! Mä oon miettinyt näitä asioita paljon, ja koen että silloin Tiaran kanssa toimin sen aikaisten tietojeni ja taitojeni mukaan, ja se tuntui silloin hyvältä. En koe että olisin ollut silloin jotenkin huonompi äiti tai tehnyt huonoja valintoja, vaan toimittiin eri tavalla, sillä tavalla miten esimerkiksi mun suvussa oli aina toimittu. Tässä samalla kun oon miettinyt miten Novan kanssa toimitaan, oon lukenut tosi paljon uutisia aiheesta, ja uusimpia tutkimuksia sekä lääkäreiden ajatuksia.

   Jossain vaiheessa podin huonoa omaatuntoa siitä että annoin Tiaralle makuannoksia jo ennen 4kk ikää, mutta viimeistään tässä nyt lukiessani olen antanut itselleni synninpäästön. Silloin me tosiaankin mentiin niillä makuannoksilla, eikä hän saanut isoja määriä ennen kuin oli jo yli 5kk.

   Akuutin haastattelussa lastenlääkäri Petri Kulmala toteaa että "Näyttää siltä, että lapsen suoli ottaa parhaiten vastaan uusia ruoka-aineita silloin, kun vauva on 3-7 kuukauden ikäinen. Tutkijat pohtivatkin juuri suolen kypsymisprosessia." https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/07/vauvalle-kiinteaa-ruokaa-nykysuosituksia-aiemmin

   Se on totta että nuorena sitä ollaan niin paljon ehdottomampia, itse olin ainakin tosi ehdoton ja myöskin mulla oli sellaista nuoruuden uhoa ja näyttämisen halua :D Ja kurja palaute sitä herkästi myös lisäsi. Nykyään mua ei hirveästi hetkauta toisten sanomiset, mä tiedän että teen kaikki valinnat perustellusti, ja vain parasta ajatellen, ja osaan myös ajatella monelta näkökantilta enkä olla niin mustavalkoinen kuin silloin :D

   Ihanaa kesän jatkoa!

 8. Tuulia sanoo:

  Kannattaa ostaa ikeasta semmosia hihallisia ruokaessuja! Ei tule turhaa pyykkiä

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meillä on ruokaessu jo, mutta toistaiseksi pääsee helpoimmalla kun riisuu vaatteet kokonaan ruuan ajaksi ja vie sitten vauvan suihkuun :D <3 Kuvissa body on päällä siksi että en voi ottaa kuvia jos tyyppi on nakuna :D

 9. Anna sanoo:

  Kuulostaa hyvältä tuo sun umetysfilosofia (siis samalla tavalla itse imetyksestä aattelen :D). Itse olen kans lapsentahtisesti imettänyt ♡ nyt meillä neiti 1v3kk ja huomaa , että alkaa vähentyä kiinnostus rintaan.

  Yösyötöt jäi kuin ihan huomaamatta pois ja no ne nukkumaan alkamis syötöt on neidille vielä tärkeitä . Ite kun vielä kotonakin oon, niin oon voinu näin (kin) pitkälle lapsentahtisesti edetä, mutta eri asia toki ois jos oisin jo töihin palannut. Semmoisessa tilanteessa ois toki pitänytkin eri tavalla edetä. Mukavia inetyshetkiä sinne :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiva kuulla sun imetysajatuksia :) Mä oon kyllä kans niin onnellinen että pystytään tekemään kaikki näin lapsentahtisesti, ja itsekin pystyn tekemään töitä kotoa käsin niin varmasti voin imetystä jatkaa niin pitkään kun Nova sitä haluaa! :) ihania imetyshetkiä sinnekin ja kiitos! <3

 10. Noora sanoo:

  Tämä oli ihana ja hyödyllinen postaus, kiitos :) Täällä juuri 4kk täyttänyt poika ja äitiä jo vähän on stressanut kiinteiden aloittaminen, mitä ja milloin. Vielä ei ole kiire, josko ainakin kuukausi vielä mentäis vain tissimaidolla ja sen jälkeen alettais katsomaan mihin pojan valmiudet riittää. Täytyykin tallentaa tämä postaus suosikkeihin ja käydä silloin lukemassa vielä uudestaan. Ruokailuvälineistäkin luen oikein mielelläni, nekin meillä vielä hankkimatta :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos, tosi kiva kuulla että tämä oli hyödyllinen ja sattui teille sopivaan ajankohtaan! :) Yritän kirjoittaa ruokailuvälineistä viimeistään tuossa elokuun alkupuolella lisää! :) Ihania imetyshetkiä sinne<3

 11. Elina sanoo:

  Voi miten suloinen Nova ja niin ihania ilmeitä! Hän on kasvanut kyllä niin vauhdilla ja aika menee äkkiä. Kiva, kun päästät meitä ulkopuolisiakin seurailemaan teidän arkea ja elämää. Itse en ole vielä hetkiin aikomassa hankkia lapsia, mutta näitä sun postauksia lukiessa tulee joskus mietittyä, että joskus sitä itselläkin voi olla noin mukava perhe. Ja samalla tässä oppii monenmoista vauvoista ja lapsista, ja myös näkökantojasi mm. kasvatukseen on mielenkiintoista lukea.
  En voinut kuitenkaan olla ajattelematta, miltä tuo teidän vaalea keittiön matto mahtaa näyttää jonkin ajan kuluttua :D

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitoksia hurjan paljon <3 Nova on kyllä ihan mahtava tyyppi, hän on niin iloinen ja vekkuli :D Ja kiva kuulla että mun blogista myös oppii uutta, sehän on mahtavaa! :)

   Tuo meidän matto on villaa ja se hylkii likaa yllättävän hyvin, se on viihtynyt jo yli puoli vuotta tuossa lattialla ja kyllä meillä sotkee nämä isommatkin, mutta vielä se näyttää ainakin melkein puhtaalta :D

 12. Mymmeli sanoo:

  Neuvolan oppaissa ei vielä lue mutta monessa muussa maassa ohjeistetaan aloittamaan pähkinät ennen 10kk. Meillä aloiteltiin 8kk iässä jolloin murskasin cashewpähkinöitä puuron joukkoon. Myöhemmin muutama muu eri lajike.
  Tämän pitäisi auttaa ehkäisemään pähkinäallergiaa, joka on kovassa nousussa maailmassa.
  Olethan tietoinen simppeli sormiruoka-sivustosta? Siellä on paljon ihania reseptejä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tuo onkin hyvä että ne ohjeistetaan aloittamaan jo vähän aiemmin, mulla on itselläni lievää pähkinäallergiaa ja sillon kun oon ollut pieni niin niitä ei juuri alle 1-vuotiaalle saanut antaa :D meidän tytöillä ei onneksi ole mitään allergioita, toivottavasti ei tule Novallekaan! Mä olen siellä fb-ryhmässä, ja luen sivustoakin, siellä tosiaan on mahtavia reseptejä <3 :)

 13. Mary sanoo:

  Ihan mielenkiinnosta kysyn, miten tuo valkoinen matto pysyy puhtaana ruokapöydän alla? Meiltä ainakin lapsilta putoilee ruokaa ja maitolasia kaatuu harva se päivä yms. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meilläkin kyllä putoilee ruokaa, mutta villamatto hylkii sitä yllättävän hyvin :) Isommat ei onneksi enää kaatele juomia, ruuat saa helposti pyyhkimällä pois. :)

 14. N sanoo:

  Hei! Yksi kysymys tuli mieleen kun tässäkin postauksessa on kolme saatua tuotetta.
  Aatteletko, että ne on sun ”palkkaa” työstä vai mitenkä suhtaudut niihin? Tai siihen ylipäänsä, että saatte paljon tytöille esim. vaatteita ja muuta tavaraa eri yrityksiltä. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei kun mun palkka tehdystä työstä on rahaa, ja nuo saadut tuotteet on välineitä, joita tarvitsen joidenkin yhteistöiden toteuttamiseen. Mun mielestä tavara ei voi olla palkka, kun ei sillä voi maksaa laskuja tai ostaa ruokaa. :) Musta on mahtavaa päästä testaamaan niin paljon tuotteita ja pysyä kärryillä uutuuksista, lasten tarvikkeet ja vaatteet on todella lähellä mun sydäntä <3 :)

 15. Late sanoo:

  Onpas kauniit keittiön verhot, mistä ne on ostettu?
  Mukavia ruokailuhetkia pikkuneidille <3

 16. Sipsu sanoo:

  Istuupa Nova jo hienosti! Meillä melkein samanikäinen, jonka suurinta herkkua on keitetty parsakaali. Meidän terveydenhoitaja muuten vinkkasi, että omena raakana on melko huonosti sulavaa ja suositteli sen kypsentämistä alkuvaiheessa. Varmaan myös helpompi pienen saada sitä syötyä, jos sitä hieman pehmentää :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Nova on kyllä varsin terhakka tapaus :D <3 :) Oi, broccolia me ei ollakaan vielä kokeiltu, pitääkin kokeilla, kiitos vinkistä! :) Meillä ei onneksi tullut tuoreesta omenasta mitään oireita, se oli ihan Novan herkkua. Nova raastoi sillä yhdellä pikkuruisella hampaallaan siitä hyvin paloja :D Mutta varmasti hyvä tuo keittäminen jos muuten tuntuu että masu reagoi :)

   • mymmeli sanoo:

    meillä ipana nautti ihan suunnattomasti, kun omenan kuori ja otti karan pois mutta jätti sen siis muuten ns. kokonaiseksi. Lapsi sai sormen/sormia sinne keskiosaan ja hampaallaan natkutti omenaa vaikka kuinka pitkään. Oli meillä takuu varma konsti esim. ravintolaan mennessä, saatiin syödä ihan rauhassa kun pienellä oli tekemistä <3

 17. Siiri sanoo:

  Koska sulla on yleensä fiksulla näkemyksellä höystettyjä vastauksia, haluaisin kysäistä, että mitä mieltä oot siitä Aune-ravintolan päätöksestä rakennuttaa erillinen huone imettäville äideille, että kaikki saisi nauttia lounaasta ilman niitä fiiliksiä mitkä joillekin aiheutuu julkisesta imettämisestä ravintolassa.
  Tekikö ravintola mielestäsi ”väärin” kun ohjaa imettävät äidit vessaan? Kiitti jo etukäteen vastauksesta!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon, kiva kuulla että mulla on fiksuja näkemyksiä! :D Tässähän tuli ihan puna poskille! Mutta siis, no, mua se kieltämättä suututti, varsinkin kun selvisi että kyseessä ei ole mikään inhimillinen ajatusvirhe vaan vielä somekohun jälkeen olivat samaa mieltä että vauvojen kuuluu ruokailla vessassa.

   Mun mielestä olisi varsin ok esimerkiksi laittaa oveen K18 tai vaikka K10-kyltti (tai vaikka K5), mutta ei voi samaan aikaan olla perheystävällinen ja imettäjät tervetulleeksi toivottava ravintola jos pakottaa imettämään vessassa.

   Se on mukavaa että he tarjoavat vaihtoehdon mennä vessaan imettämään heille jotka haluavat sitä rauhaa, mutta esimerkiksi itse mieluusti syön ruokani silloin kun se tarjoillaan (enkä kylmänä jälkeenpäin), ja silloin kun Nova oli pienempi, nälkä saattoi yllättää hänet koska tahansa ja ruokahetki kesti viidestä minuutista kolmeen tuntiin. :)

   Myös kaksinaismoralismi kuvottaa, esimerkiksi tähän somekohuun osallistui monia joilla oli profiilikuvassa 10cm tissivakoa esillä, mutta sitten imetys on heidän mielestään ällöttävää ja pilaa ruokahalun. :D

   Mielestäni myös viestintä aiheen osalta meni heiltä täysin pieleen, ja varmasti on osaltaan syy kohun syntymiseen.

   Voisin kirjoittaa tästä aiheesta tuhat sanaa mutta toivottavasti tässä nyt tuli tärkeimmät ajatukset esiin :D

 18. Hei! Ihania kuvia!
  Vadelmat on hyviä, nams:)
  Niitä tullut kesällä syötyä itsekin.

  Hyvää jatkoa teille!
  Jatkan blogin seuraamista, koska se on niin hyvä!

 19. Enna sanoo:

  Hei! Vinkkinä vaan oman kokemuksen nojalta, että se stokken tray tarjotin on aivan maailman paras keksintö! Se tulee ihan tiiviisti kiinni istuinkaareen, joten ei kyllä ruoka mahdu paljoa putoilemaan sivuilta tai muualta. Ja siinä on hyvät reunat myös joten lautaset ym. pysyy hyvin paikoillaan! Toki se on sitten irtonaisempi pöydästä ja tuokin varmasti tosi kätevä, mutta ajattelin vinkata silti, kun itse olen kokenut sen niin loistavaksi apuriksi:)

 20. Nimetön sanoo:

  Hei,
  Kiinnostaa tietää aiotko imettää vaikka 4-6 vuotiaaksi asti jos lapsi tahtoo niin? Itse pidän vuotta tai kahta viimeisenä rajapyykkinä ehkä 1,5v koska eihän lapsi enää sitten isona tissimaitoa tarvitse ja jokseenkin se on silloin tosi ällöttävää. Imetystä vastaan minulla ei ole mitään ja kannustan kyllä täysimetykseen ym mutta vain siihen noin 1-1,5 vuotiaaseen asti max varmaan sinne kahteen, mutta haluaisin kuulla sinun mielipiteitä tästä asiasta? Minusta isommilla lapsilla tämä imetys menee jo leikin puolelle ja ns vääränlaiseksi läheisyydeksi tai jotenkin se ajatus tuntuu vain uskomattomalta ja näyttääkin vastenmieliseltä. Vauvoja saa minun puolesta imettää kyllä ihan julkisesti ja missä haluaa. Hyvää kesää :)

 21. emzi sanoo:

  Voi että kun noi ilmeet on niin söpöt <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.