Luukku 15: Meidän joulupöydän menu 2017

15.12.2017

Tänä vuonna juhlitaan suurta perhejoulua ensimmäistä kertaa meidän kotona, ja suunnitelmat kokkauksen suhteen ovat siis vielä aavistuksen kunnianhimoisemmat kuin tavallisesti. Viime vuonna olin myös ajatellut, että jättäisin ehkä osan joululaatikoista tekemättä tänä jouluna, ja tekisin vain paria. Mutta kahdesta syystä mä teen täyslaidallisen tänäkin jouluna: 1. haluan kunnioittaa mun mummun muistoa tekemällä jokaista jouluruokaa joihin olen häneltä saanut reseptin, ja 2. meitä on iso porukka ja varmasti myös kaikki laatikot tulevat syötyä.

Odotan innolla sitä että päästään Oton kanssa ensi viikolla (jes se on jo ensi viikko!!!) kokkaamaan yhdessä kaikki jouluherkut, siitä tulee varmasti niin ihanaa. Joululaulut soivat, ja tänä jouluna mäkin kokkaan iloisena, pirteänä ja hyvävointisena, toisin kuin viime jouluna. No olin mä sillonkin iloinen, pirteästä tai hyvävointisesta en niin tiedä. Koska tänä vuonna vihdoinkin saan syödä graavikalaa, mätiä, juustoja ja muita ihanuuksia, niitä löytyy meidän joulupöydästä runsaasti. Olen odottanut tämän joulun ruokia nyt joulusta 2015 asti, eli todellakin aion nauttia niin paljon kuin napa vetää.

Tässä postauksessa nyt listaan ne ruuat mitä meidän joulupöydästä tänä vuonna löytyy, eli teen käytännössä meidän menun. Kaikkiin löytyy ohjeita netistä, jos kirjoittaa vain kyseisen ruuan nimen googleen. Lisäksi merkitsen myös mitkä meillä ostetaan valmiina kaupan tiskistä (niitä ei ole montaa).

JOULUPÖYDÄN MENU 2017

LOUNAALLA: Riisipuuro Luomu täysmaitoon keitettynä

PÄIVÄLLINEN: 

ALKUPALAT

Persimon-vuohenjuustosalaatti (ohje TÄÄLLÄ)

Paahdettu palsternakkasalaatti

Graavilohi 

Mäti + smetana + punasipuli 

Sillit (silliherkku & sinappisilli kaupan valikoimista)

Saaristolaisleipää + skagenröraa, skagenröran ohje TÄÄLLÄ

Perinteinen sienisalaatti suolasienistä

Savuporoterriini

Rosolli (tämä ostetaan valmiina aina)

LÄMPIMÄT RUOAT

Kurpitsalaatikko (kokeillaan joka joulu jotain uutta joululaatikkoa, tänä vuonna se on tämä)

Bataattivuohenjuustolaatikko (meidän perhejoulujen klassikko)

Imelletty perunalaatikko (mummun resepti)

Porkkanalaatikko (mummun resepti)

Lanttulaatikko (mummun resepti)

Maksalaatikko (tämä ostetaan myös kaupasta valmiina)

Hernetuutinki/hernerokka (mummun resepti, mummu sitä kutsui aina hernerokaksi mutta yleisempi nimitys lienee hernetuuvinki tai hernetuutinki. Eli siis kuivatuista herneistä tehty suolainen mössö, joka sopii ihan täydellisesti kinkun kaveriksi. 

JOULUKINKKU + Kinkun kastike (mummun perinteisellä sinappi-hunaja-korppujauhokuorrutuksella ja omenaisella sinappikastikkeella)

JÄLKIRUOAT

Juustolautanen, keksilajitelma & viikunahillo

Piparihyydykekakku glögikastikkeella (ohje TÄÄLLÄ)

Menu saattaa vielä toki muuttua tai päivittyä tässä jos löytyy joku super ihana ohje mikä on pakko toteuttaa, mutta nuo mummun reseptit pysyy ainakin takuuvarmasti. Olen maailman onnellisin siitä että ehdin saada reseptit mummun kirjoittamina jo silloin kun vietettiin ensimmäistä joulua oman perheen kesken vuonna 2012. Ne on mulle hurjan tärkeät ja arvokkaat, ja aion ne myöskin jakaa sitten omille lapsille kun he alkavat kokkaamaan jouluruokia (jos kokkaavat).

Olipa muuten hauskaa lukea vuoden 2013 joulukalenterista postaus meidän silloisesta joulupöydästä. Silloin kirjoitin että pöytä ei ole mikään kovin runsas, mutta että se varmasti muotoutuu tulevien vuosien aikana meidän näköiseksi kun löydetään ne omat jouluruokalempparit. Ja niin on todellakin käynyt. Tänä vuonna meidän joulupöytä on runsaampi kuin koskaan, ja aivan meidän näköinen, jokainen ruoka on tullut siihen mukaan pikkuhiljaa, niin että ollaan kerran kokeiltu ja tykästytty. Monta kertaa ollaan tehty myös jotain joka ei sitten ollutkaan ihan niin hyvää tai merkittävää, ja se on jäänyt pois. Meistä on hauskaa kokeilla aina vähän jotain uutta, sen tutun ja perinteisen rungon lisäksi. Ja hei muuten, jos etsitte hauskoja joulun ajan reseptejä esimerkiksi jouluisiin herkkuihin ja juomiin, TÄSSÄ on kootut joulureseptit mun blogista ennen tätä vuotta.

Millainen joulupöytä teillä on tänä vuonna?

 


17 Responses to “Luukku 15: Meidän joulupöydän menu 2017”

 1. Avatar Anniina sanoo:

  Vinkkinä joululaatikoksi – punajuurilaatikko meillä ihan ehdoton must! En tiedä ootteko vielä kokeilleet sitä :)

 2. Avatar Minnis sanoo:

  Meidän joulupöydässä on joka vuosi samat ruuat! : Kinkku(sinappi korppujauho kuorrutteella),kinkkukastike, perunoita, porkkana,peruna,lanttu ja bataatti-laatikot, itsetehty rosolli, on graavilohta, sienisalaattia ja semmoista lohitahnaa! <3 meillä ei koskaan ole maksalaatikkoa ja ihmetytti kun joillakin se kuuluu jouluruokailuun :D mutta ihanaa kun kaikilla just on erilainen joulu/jouluruuat <3 jälkiruuaksi meillä on yleensä perinteinen luumukiisseli jostai itse en kauheesti välitä. Mutta leivon myös itse perinteisesti jo kolmatta joulua tänävuonna tuhdin suklaisen naked caken ! Ei hitsi! Ens viikolla jo! En malta odottaa että saan alkaa leipomaan! Aion leipoa muutamalle taatelikakun joululahjaksi :D sekä teen tietenkin kolmea eri rocky roads-karkkeja <3! Jeee. Oon nii hullu joulufani et en millään malta odottaa joulua ! Vielä kun tulisi kunnon lumi maahan -pysyäkseen-. Ihanaa joulua.<3

 3. Avatar Rosie sanoo:

  Kuulostaapa herkulliselta! Olisikohan tuosta bataattilaatikosta saatavilla reseptiä? :) Täällä edessä ensimmäinen joulu kasvissyöjänä, ja joulumenu kaipaisi vielä täydennystä… (:

 4. Avatar T sanoo:

  Kuulostaa hyvältä! Paitsi kaupan rosollista en oikein tykkää ja teen sen aina itse. Etikkapunajuuria, omenaa ja keitettyä porkkanaa, niin nannaa :D

 5. Avatar Iivi sanoo:

  Wau, ihailtavan kunnianhimoinen menu! Arvostan teidän ahkeruutta, kunpa saisi itselle edes puolet teidän energiasta :D Muistaakseni teit viime vuonna ”graaviporkkalaa” tms., oliko se hyvää, kannattaako kokeilla?

  Meidän joulupöydästä löytyy kinkku, kalat, rosilli, sienisalaatti ja perinteiset laatikot. Uutena lisänä mustajuurilaatikko. Jälkkäriksi pipareita ja tonttuja :)

 6. Avatar Maria sanoo:

  Mun on ihan pakko vinkata sulle yks resepti, kun kerta tykkäät mädistä. Elikkä mätisydämet. Ne ovat kuuluneet meidän jouluun jo varmaan kymmenen vuoden ajan. Niistä on tykänneet myös lapset ja hekin, jotka eivät muuten mädistä perusta. Teen nää saaristolaisleivästä sydänpiparimuotilla. Ohje löytyy k-ruoka.fi: stä.

  Meillä on siis alkupalaksi nämä ja leipäjuustosalaattia. Sitten on itsetehtyä lanttulaatikkoa, ohra-porkkanalaatikkoa ja puikulaperunoita. Miehelle kinkkua. Mulle ja tytölle kalkkunaa tietysti mustaherukkahyytelön kera. Sekä kanttarellikastiketta.

  Nää edellä mainitut (ja, hyväksi todetut) olleet pöydässä jo monen monituista vuotta. Jälkkäriä oon vaihdellut enempi. Usein ollut ’joulunmakuinen’ hedelmäsalaatti. Ihan parasta. Kattilassa keitetään omenamehua joulumausteiden kera ja hedelmät tekeytyvät liemessä useamman tunnin. Teen varmaan tänäkin vuonna, mutta voisin tällä kertaa laittaa tarjolle pieniin koverrettuihin meloneihin.

  Sitten lahjojen avaamisen jälkeen vielä kahvit kera leivonnaisen. On ollut jouluhalko, minttusuklaakakku tms. Myöhään illalla voi nauttia (jos jaksaa) vihreitä kuulia ja Pandan juhlapöydän konvehteja.

  Ja, joo. Ruoka on mulle tärkeintä joulussa. Ja, etenkin se, että se on hyvää. Noita samoja syödään ekana joulupäivänä. Tapaninpäivänä keitetään riisipuuro. Yleensä oon tehnyt sekametelisoppaa seuraksi.

 7. Avatar :) sanoo:

  Mä teen taas aina rosollin ite, mutta osan laatikoista saatan ostaa kaupasta. :D

 8. Avatar S sanoo:

  Jääkellarinlohi on myös ihanaa, teen sitä monesti vaikka meille tulee myös graavilohta. Jääkellarinlohessa on graavilohta pehmeämpi maku se valmistetaan upottamalla lohi suolasokeri liemeen ja antaa tekeytyä pari päivää jääkaapissa :)

 9. Avatar Emilia sanoo:

  Meidän menu on usein sisältänyt näitä, tänä vuonna keksitään kyllä varmaan jotain uutta vielä ja joku jää pois.

  Graavilohta
  Graavisiikaa
  Savulohta
  Kylmäsavulohinapit
  Lasimestarin silli
  Mäti, smetana & punasipuli
  Täytetyt pororullat
  Tonnikalasalaatti
  Italian salaatti
  Sienisalaatti
  Granaattiomena-juustosalaatti
  Täytetyt munat

  Kinkku
  Lihapullat
  Imelletty perunalaatikko
  Porkkanalaatikko
  Lanttulaatikko
  Bataattilaatikko
  Punajuurilaatikko
  Rosolli

  Ja jälkiruoka on aina vaihdellut.

  Niin ja meillä on oikeesti tosi iso porukka, jos vaan oman perheen kesken vietettäis niin ei totisesti näin paljon jaksais kokata :D

 10. Avatar ek sanoo:

  Meillä aikalailla samoja juttuja, mutta kasvisgratiini lisänä ehdottomasti! kukkakaali,parsakaali, porkkana, kermaa, juustoraastetta ym

 11. Avatar Milja sanoo:

  Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi ostatte rosollin valmiina, jos kaiken muun teette itse? Rosollihan on kuitenkin aika helppo ja vaivaton ruoka tehdä itse :)

 12. Avatar Helena sanoo:

  Moikka Iina! Ihana menu, onnistutte varmasti. Mä oon tänä jouluna vastaanottamassa jouluyön ihmeitä synnärillä, joten omat kokkailut jää minimiin mutta aattelin että jaan sulle meillä jo vuosia rosollin korvanneen punajuurifetasalaatin ohjeen. Suosittelen kokeilemaan! On aivan ihana ja nätti osa joulupöytää. https://www.yhteishyva.fi/reseptit/punajuuri-fetasalaatti/044641

 13. Avatar A sanoo:

  Onko teillä karjalanpaistia ollut koskaan jouluna? :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.