Näin lopetin yöimetyksen

30.01.2018

Yöimetyksen lopettaminen

Lopetin yöimetyksen kokonaan viime perjantaina, ja se meni kivuttomammin kuin etukäteen ajattelin. Me oltiin vähennetty jo muutaman viikon ajan hiljalleen yöimetysten määrää, ja omaan huoneeseen siirtyminen auttoi tässä myös, eli ei tehty mitään kerrasta poikki -ratkaisua, joka tuntui liian radikaalilta meille.

Ensimmäisenä yönä hän heräsi kaksi kertaa, joista ensimmäisellä kerralla nukkumaan rauhoittumisessa kesti n. 1 minuutti, ja toisella kerralla n. 15 minuuttia. Ensimmäisen yön jälkeen hän on herännyt vaihtelevasti edelleen 1-2 kertaa klo 04-06 välillä, ja noussut istumaan sängyssä, mutta takaisin nukkumaan laittaminen riittää hyvin, ja hän jatkaa heti unia. Tällä hetkellä yöunet kestävät siis suunnilleen klo 20.30-07.30, ja hän nukkuu omassa huoneessa koko yön, jonka aikana hän herää sen 1-2 kertaa istumaan hetkeksi, mutta jatkaa heti unia kun hänet käy asettelemassa takaisin makuuasentoon (suunnilleen joka toinen yö kerran, joka toinen yö kaksi kertaa).

Lopetus käytännössä

Me tehtiin kaksi selkeää rajausta, jotta vauva ymmärtäisi helposti mikä on homman nimi. 1) Nukuttajaksi vaihdettiin Otto mun sijaan, ja 2) lakkasin imettämästä vauvan omassa huoneessa kokonaan, eli päivälläkin menin aina olkkariin tai jonnekin muualle imettämään, vaikka oltaisiin oltu leikkimässä vauvan huoneessa.

Otto on vienyt kuopusta yöunille jo pari kuukautta, ja myös silloin kun vauveli siirtyi omaan huoneeseen, Otto kävi aina viemässä hänet nukkumaan. Varsinaisesti häntä ei ole enää pitkään aikaan nukutettu, vaan ainoastaan Otto on ollut läsnä huoneessa, ja hän on alkanut itsekseen nukkumaan omassa sängyssä. Vauva vilkuttaa joka ilta reippaasti ”heippa, hyvää yötä” ja haluaa oikein itse mennä nukkumaan. Hän tyytyväisenä vastaa ”Jooooooo” kun sanotaan illalla, että nyt mennään nukkumaan.

Yksi syöttö kerrallaan pois

Ensin luovuttiin ekasta yösyönnistä, joka oli ennen aina siinä klo 22-23 maissa. Kokeiltiin jos hän rauhoittuisi siihen, että Otto käy huoneessa, enkä tarjonnut heti rintaa. Tämä sujui aika kevyesti. Parin yön jälkeen hän ei herännyt enää ollenkaan tuohon aikaan, vaan alkoi nukkumaan pidemmän pätkän putkeen. Seuraavaksi luovuttiin klo 00-01 yösyönnistä. Kokeiltiin siihenkin samaa, että Otto käy rauhoittamassa sen sijaan, että olisin itse tarjonnut rintaa. Ensimmäisenä yönä hän protestoi, ja kesti n. puolisen tuntia ennen kuin hän rauhoittui takaisin nukkumaan. Tokana yönä kesti vielä n. 5-10 minuuttia. Kolmantena yönä hän ei herännyt enää ollenkaan tähänkään aikaan, vaan nyt sikeät unet kestivät jo aamu 4-5 asti.

Vaikeinta oli luopua siitä, että hän tuli aina aamuyöllä viereen nukkumaan. Aamuyöllä ollaan itse kaikkein syvimmässä unen vaiheessa, joten herääminen ja uudelleen nukuttaminen oli silloin raskasta. Siksi oli niin helppoa aina vaan käydä nappaamassa hänet viereen nukkumaan tissi suussa loppuyöksi. Silloin nukuin kuitenkin itse todella huonosti, ja vauva myös, kun hän oli jo tottunut nukkumaan omassa rauhassa, eikä osannut enää nukkua syvästi perhepedissä. Ratkaisu oli siis huono meille kaikille, ja unet tosi katkonaisia. Nukuttiin siis ihan minuuttien pätkissä ne yön viimeiset tunnit.

Siksi päätettiin, että luovutaan myös ”viimeisestä yösyötöstä” eli tästä aamuyön tissimaratonista, että saadaan kaikki nukuttua paremmin. Perjantai-iltana Otto meni nukkumaan vauvan huoneeseen. Otto heräsi ja rauhoitteli vauvan uudelleen nukkumaan silloin aamuyöllä kun hän heräsi kaipaamaan tissiä. Siinä kesti sen n. vartin verran, ja sitten hän sai uudelleen unen päästä kiinni. Ja niin vauva nukkui aamuseitsemään asti ilman syömistä, ensimmäistä kertaa elämässään.

Kunnon yöunet

Nyt ollaan tosiaan nukuttu lauantaista asti yöunia, jotka katkeavat vain kerran tai maksimissaan kahdesti, muutaman minuutin ajaksi. Olo on kuin uudestisyntyneellä! Mutta siis yllättävän kevyesti ja helposti tämä meni, ja luotto on kova siihen, että ehkä jo tällä viikolla nukutaan ensimmäinen ihan kokonainen yö? Ja jos ei nukuta, niin ainakin tämä nykytilanne on tuhat miljoonaa kertaa parempi kuin vaikka viikon takainen tilanne, jolloin klo 04-07.30 sain vain torkahdeltua imetyksen ja kitinän lomassa. Saan kyllä olla (ja todellakin olen) kiitollinen siitä, että nyt nautitaan näin mahtavista yöunista. Kiitos vauva rakas että päästit äidin ja isin näin helpolla tästä siirtymävaiheesta <3

Varmasti tässä tulee vielä kaikenlaisia vaiheita, jolloin yöunet taas hetkellisesti ovat katkonaisempia. Mutta nyt nautitaan näistä unista niin kauan kuin tätä kestää, niin jaksetaan sitten ottaa uudet hampaat ja muut vastaan hyvällä fiiliksellä.

Oma huone oli tosi toimiva ratkaisu meillä tämän kanssa, nyt nukutaan kaikki paljon paremmin. Ja se että juuri Otto toimi nukuttajana, oli selkeä viesti vauvalle, että tähän tilanteeseen ei nyt enää kuulu tissi. Onneksi oli se mahdollisuus, että pystyttiin tekemään näin, yksin tämä olisi ollut varmasti paljon vaikeampi prosessi, varsinkin kun toinen osaa jo pyytää tissiä, ja mä olisin varmana sortunut antamaan sitä heti ensimmäisen kerran pyytäessä. Tsemppiä hurjasti kaikille jotka juuri nyt painivat samojen juttujen kanssa, tai miettivät jaksaisivatko alkaa tähän yösyönneistä luopumisprosessiin!

Imetys tästä eteenpäin

Päiväimetys jatkuu edelleen ihan niin pitkään kun vauveli itse haluaa, mutta en tosiaan imetä enää unien yhteydessä ollenkaan. Imetyskertoja on päivässä tosi vaihtelevasti, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Nyt on hyvä näin, eikä ole mikään kiire lopettaa tätä. Imetys on ihanaa ja mulle tulee haikea fiilis kun ajattelenkin että se joskus loppuu. Olen tosi hyvällä mielellä tämän imetyksen suhteen, kaikki on sujunut koko vuoden hurjan hienosti, ja olen siitä kiitollinen. Nyt on yksi suuri merkkipaalu taas vauvavuodelta saavutettu, ja vauva on yhden askeleen lähempänä taaperomeininkiä. Haikeaa mutta ihanaa samaan aikaan. Olen hurjan ylpeä meidän reippaasta tyypistä.

Onko teillä ollut yöimetyksen/yösyönnin lopetus ajankohtaista viime aikoina, tai millaisia kokemuksia teillä on siitä? 


15 Responses to “Näin lopetin yöimetyksen”

 1. Isse sanoo:

  Meillä tyttö alkoi nukkua kokonaisia öitä n. 7kk ikäisenä ja lopetti siis tavallaan itse yöllä syömisen. Kun sitten 9kk iässä tuli rankempi yöheräilyvaihe, en edes tarjonnut rintaa, koska tiesin, että hän ei nälkäänsä herää kun jo pari kuukautta oli ilman yösyöntejä menty ja ruoka maistui päivällä tosi hyvin. Meillä kans tuosta aamuyöllä viereen hakemisesta oli vaikein luopua, mutta oma huone on todellakin tuolle meidän herkkäuniselle kohta 1-vuotiaalle paras nukkumapaikka. Perhepedissä sekä vanhemmat että vauva nukkuu meillä pelkkää koiran unta ja on väsyneitä sitten seuraavan päivän.

 2. Yks äiti vaan sanoo:

  Olipas kiva lukea aiheesta, joka on meillä myös tässä jossain kohtaa ajankohtainen ja edessä. Teidän menetelmä kuulosti lempeältä, itse vierastan ns unikouluja, varsinkin jos ajatus on antaa vauvan huutaa niin kauan että tyytyy siihen. Tällä hetkellä meidän vauva on vielä hyvin kiinni tississä ja saakin olla. Kokeillaan varmasti ainakin tota iskä nukuttaa-tekniikkaa! Kiitos käytännön vinkeistä ja ihan super positiivisesta sekä ajatuksia herättävästä blogista vauva-arjen keskellä 🙂

 3. Sinde sanoo:

  Pitää pistää korvan taakse tuo isä nukuttaa juttu. Meillä ihan hieman yli 2kk vauveli, joten meillä nämä asiat vielä tulevaisuudessa. Vaikka kyllä sitä jo haaveilee pidemmistä yöunista! Vaikka on se kai jo lottovoitto jos lapsi nukkuu edes yhden n.3h pätkän putkeen 😀

 4. Miia sanoo:

  Esikoistytön kanssa sujui tosi hyvin lopetus muutama vuosi takaperin,muutamassa yössä isän kanssa oli ihan sinut asian kanssa. Nyt meillä ensi kuussa vuoden täyttävä kuopus on mahdoton tissipoika,ollaan yritetty päästä yösyönneistä sanotaanko vaihtelevalla menestyksellä,mutta edelleen siis aamuyöllä imetän. Tavoitteena kuitenkin sinne vähintään yksivuotiaaseen ylipäätään imettää.

 5. Taija sanoo:

  Meillä vauva itse jätti yötissin pois, nukkui vaan aamuun asti 🙂 olisiko ollut 8 kk iässä. Mutta ne kerrat (oisko 3) kun hän on ollut flunssassa, olen imettänyt öisinkin, yleensä kerran yössä, eikä ole ”jäänyt päälle” eli kun pahin flunssa on ollut ohi, ei ole maitoa/tissiä kaivannut, joten en näitä koe mitenkään ”takapakiksi”.

 6. Nimetön sanoo:

  Hauska lukea sun blogia, kun meidän vauvat on syntyny samana päivänä!:) meilläkin yösyöttöjen lopetus ajankohtaista, mutta vielä nappaan aamuyöstä tuon tuhisijan kainaloon. Parasta herätä lämmin minityyppi kainalossa ♡

 7. Nimetön sanoo:

  meillä lopetettiin yöimetys 3 viikkoa sitten pojan ollessa 1v 2kk. Tämä oli meille oikea aika, tosi nopeasti lähti yöt paranemaan vaikka ekana yönä nukuin maksimissaan 4 tuntia, pätkissä. Nyt on taas vähän huonompi vaihe että 5-6 aikaan ei enää rauhotu nulkumaan ja yöunet jää liian lyhyiksi. Yritettiin muutaman kerran 7kk-1v iässä aiemminkin lopettaa, mutta aina tuli jotain mikä pilasi sen, poika on myös aina herännyt vaan sen 1-2 kertaa yössä silloin tällöin huonoja öitä lukuunottamatta niin ei ole niin suurta tarvetta ollutkaan luopua yöimetyksestä. Nyt tuntui että äidillä pitää vihdoin olla mahdollisuus olla yötä pois kotoa ja onneksi poika myös oli nyt valmis tähän 🙂

 8. Nimetön sanoo:

  Meillä yösyötöt loppuivat aikalailla jo siihen kun meidän 10kk poju siirtyi omaan huoneeseen nukkumaan. Hän heräsi ekana yönä omassa huoneessaan kerran ja tähän mennessä on nukkunut kokonaiset yöt aamu 6 asti, jonka jälkeen on saatu rauhoiteltua nukkumaan 7-7:30 asti 🙂 Tosin mä en oo pystynyt imettämään, korvikkeella menty, niin tiedä sitten onko silläkin jonkinlaista vaikutusta.. mutta hyvä näin, että ei öisin enää tarvitse syöttää ja nukkua katkonaisia yöunia.

 9. Reepa sanoo:

  Eiks ookki vähän tylsää ja tyypillistäkin, että tällaisten juttujen yhteydessä kaikki kirjoittajat alkavat puolustella hommaa laajemminkin, ettei kukaan (se kun tuntuu olevan niin yleistä :)) pääsisi sanomaan että kuule ku tulee se vaihe ni… Kiva että teillä homma sujui nyt nuin ihanan hyvin <3 🙂

 10. Tarza sanoo:

  Meillä lähestytään 7kk ikää ja tarkoitus on vähentää syöttökertoja juurikin noin kuin olitte tehneet 🙂 mukava kuulla onnistumisista!
  Ja pakko sanoa, että on tyylikäs ”imetysasu” en tykkää imetyspaidoista ollenkaan..eivät vain näytä hyvältä päälläni. Mutta tuollaiset lappuhaalari olisi hakusessa! Mistä olet siis löytänyt omasi?

 11. Tuuli sanoo:

  Kiva, että teillä sujui hyvin yöimetysten lopettaminen 🙂 Kyllä ne kunnon yöunet vaan tekee niin hyvää! Meilläkin yöt alkoi (kuopuksella) paranemaan siinä noin vuoden iässä, mutta lopetinkin silloin imetyksen kokonaan. Se oli ihanan vapauttava tunne! Meillä ei nimittäin kerta kaikkiaan toiminut se, että lopettaa vain yöltä, vaikka yritettiin pitkään, hän niin sinnikkäästi vaati maitoa tiuhaan yöllä niin kauan kuin sitä sai päivälläkin 😀 Ja sanallisesti tosiaan myös. Mutta toi oli meille hyvä ratkaisu. Esikoisen kohdalla sama kuvio, mutta hän oli silloin jo lähempänä kahta kuin yhtä vuotta. Esikoisen kanssa jaksoi vielä sitä yö-showta vähän paremmin, mutta kuopuksen kanssa piti ottaa aikasemmin tiukempi linja yötissittelyn suhteen.

 12. Aveem sanoo:

  Meillä tyttö (1v3kk) herää vieläkin 3-5 kertaa yössä tiputtaessaan tutin. Mutta yleensä nukahtaa samantien uudestaan. Pitäis varmaan luopua tutista jotta tyttö nukkuis kokonaisia öitä

 13. Emilia sanoo:

  Meillä vauva kohta 4kk, nukkunut hetken omassa huoneessa 🙂 Meillä omaan huoneeseen siirto paransi yöunia heti, toki ne olivat jo aiemmin suht hyvät. Vauva heräili yöllä aina miehen kuorsaukseen. Omassa sängyssä on myös nukkunut syntymästä asti, vaikka alussa meidän huoneessa olikin ja yöllä syötän meidän sängyssä. Meillä menee tällä hetkellä unet siten, että nukahtaa noin klo 20-21 ja herää ensimmäisen kerran syömään klo 4-5. Siirä sitten yleensä nukkuu klo 7 asti, syö ja nukkuu vielä klo 9-10. Eli todella hyvin nukutaan. Syntymästä noin 2kk asti nukkui samalla kaavalla mutta heräsi kerran enemmän, klo 2 aikaan. 2kk jälkeen alkoi nukkumaan niin, että tuo ensimmäinen pätkä on 6-8h. Uskon siis, että jossakin vaiheessa yöimetysten lopettaminenkin sujuu suht helposti!

 14. nimetön sanoo:

  Huomasin Instagramissa sattumalta, että vainarmeijajutut-nimisellä käyttäjällä on julkaistu kuva 15.1, jossa on Novan vauvakuva. Jouduin vielä tutkimaan blogiasi, että sain varmistuksen asialle ja löysin saman kuvan 20.02.2017 julkaisemastasi postauksesta. En tiedä onko joku kertonut sinulle tästä asiasta, mutta ajattelin sinua kiinnostavan missä lastesi kuvia jaetaan (todennäköisesti ilman lupaa)

 15. Rosa sanoo:

  Hassua miten erilaisia vauvat ovat. Meillä vauva lopetti yösyönnit jo 2kk iässä jonka jälkeen satunnaisesti syönyt yöllä. Nukkunut siis useimmin täysiä öitä heräämättä..mietinkin onko tämä ihan normaalia?:D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.