Taaperoimettäjä – vuosi ja kolme kuukautta imetystä takana

07.05.2018

Meidän kuopus täytti juuri vuoden ja kolme kuukautta, ja samalla mulla tuli täyteen vuosi ja kolme kuukautta imetystä. Olen kyllä hurjan tyytyväinen tähän imetystaipaleeseen, ja iloinen siitä, miten hyvin kaikki on sujunut tähän asti. Lopettaminen ei ole vielä meillä ajankohtaista, vaan edelleen mennään lapsentahtisella imetyksellä. Tosin yöimetyksethän me lopetettiin kokonaan siinä yhden vuoden iässä, eli nykyään imetän vain päiväsaikaan, ja se on ollut hyvä ratkaisu meille molemmille. Saadaan nukkua kokonaiset, hyvät yöunet, ja päivällä sitten taaperotyyppi tankkaa läheisyyttä juuri sen verran kuin itse haluaa.

Imetys on ihanaa, se on se hetki päivästä kun tuo karvan alle 80-senttinen tyyppi malttaa rauhoittua syliin ja olla lähellä. Joskus enemmän ja joskus vähemmän. Toisina päivinä hän ei muista tissiä ollenkaan, ei missään vaiheessa päivää. Ja joinakin  päivinä hän haluaa olla rinnalla joka välissä. Yleensä hän käy rinnalla n. 2-3 kertaa päivän aikana, mutta joskus on päiviä että en imetä ollenkaan, ja joskus hän tosiaankin tahtoo olla tissillä yli kymmenen kertaa.

 

Useimpina aamuina taapero huhuilee sängystään iloisena, ”Kukku. Tisshi.” eli syliin & tissiä. Sitten me tassutellaan alakertaan, mennään sohvalle pötköttämään, ja ollaan kahdestaan hetken aikaa, ennen kuin kaikki muutkin heräävät. Meidän rauhalliset aamun imetyshetket on kyllä ihania, ja niin tärkeitä meille molemmille. Joskus hän haluaa aamupalan ensin, ja silloin hän sanoo ”Kukku. Aamu.”, eikä tahdo tissiä ollenkaan vaikka tarjoan. Välillä olen jo miettinyt, että aikooko hän lopettaa imetyksen kokonaan, kun on ollut pari päivää taukoa. Mutta sitten hän on taas yhtäkkiä muistanut tissin olemassaolon, ja halunnut olla lähellä.

Muuten mulla ei ole mitään ongelmaa imetyksen kanssa, mutta tuntuu, että hormonit on ehkä vähän sekaisin siitä, että välillä imetys on ensin muka jo loppumaisillaan, ja seuraavassa hetkessä taas ihan täydessä vauhdissa. Viime aikoina on ollut migreenejä, ja muitakin hormonioireita, ja välillä olo on ihan kuin alkuraskaudessa. Ja ei, en siis ole tosiaankaan raskaana, siitä voin olla ihan varma säännöllisen kierron kanssa. Haluaisin jatkaa edelleen lapsentahtisesti, mutta välillä olen miettinyt, että pääsisin varmasti helpommalla oireideni kanssa, kun äidintahdistaisin imetystä edes hiukan myös päiväsaikaan. Mulla ei kuitenkaan ole kokemusta sen toteuttamisesta käytännössä, ja olisi mahtavaa kuulla teidän kokemuksia, jos olette näin tehneet? Se on hauskaa, miten vielä kolmannenkin lapsen kanssa ajautuu aivan uusien tilanteiden eteen. Äitiys on kyllä uskomaton ja opettava matka, joka hämmästyttää ja ihastuttaa kerta toisensa jälkeen.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun imetän yli 1-vuotiasta, sillä keskimmäisen kanssa imetystä kesti muutamaa päivää vaille sen vuoden. Haluan edelleen jatkaa tätä meidän imetystaivalta, eikä ole tosiaankaan kiire lopettaa. Taaperon imetys on ihan erilaista kuin pikkuvauvan, mutta molemmissa on puolensa. Se sama päättäväinen ilme joka on synnytyssalista saakka ollut vauvalla kun hän saa rinnan suuhun, on edelleen hänen kasvoillaan joka kerta kun hän on rinnalla. Välillä tosin saattaa tulla virnistyksiä, tai höpötystä välissä.

Mulla ei ollut mitään selkeää tavoitetta imetyksen suhteen, halusin vaan imettää niin kauan kuin se tuntuu meistä molemmista hyvältä. Olen kuitenkin ylpeästi taaperoimettäjä, ja aion jatkaa edelleen niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Alusta asti imetys on ollut meidän yhteinen tärkeä juttu, ja se on kyllä ehdottomasti yksi ihanimpia asioita vauva- ja taaperoajassa. Sitten kun imetys loppuu aikanaan, se tulee olemaan haikeaa, kun se on ollut niin ihanaa. Mutta onneksi vielä ei ole sen aika, vaan nyt vielä nautitaan läheisyystankkauksesta ja rauhallisista aamuista (aina välillä rauhallisista). Sitten jaksetaan molemmat mennä tuhatta ja sataa eteenpäin koko loppupäivä.

Aiemmat postaukset kuopuksen imetystaipaleelta:

Näin lopetin yöimetyksen

Kun vauva on rinnalla

Kokemuksia imetyksen alkutaipaleelta

Ihanaa maanantai-iltaa kaikille <3


16 Responses to “Taaperoimettäjä – vuosi ja kolme kuukautta imetystä takana”

 1. Irppa sanoo:

  Ite päätin jo raskausaikanaa että kyllä 1v on ihan tarpeeksi imetystä. Pikkuvauva-aikana ajattelin et kunhan 6kk päästään niin ihan sama mitä tapahtuu, oonpahan yrittänyt. Sit olikin et no jos vuoden loppuun mennessä lopetan eli 1v4kk kohdalla. No ei ku edelleen 1v8kk ikästä imetän. Yöimetykset lopetin 1v6kk kohdalla mutta parin viikon takainen sairastelu sai palaamaan yösyöttöön ja perhepetiin. Uus yritys unikoulun kanssa taas Toi tahdistaminen voi olla helpoin niin, että se päivän ”ei niin tärkeä”-imetys jätetään ekana pois jollain muulla touhulla, vaikka sanoo siihen että otetaan myöhemmin ja mennään nyt leikkimään. Ja jatketaan niillä tärkeimmillä hetkillä kuten teillä on se aamu välillä :) aina se tahdistus ei onnistu kun tolla on tota omaa tahtoa jo sen verran, et häviän sen taiston melko usein :D tsemppiä hormonimyrskyyn, sitä on liikkeellä

 2. Siiri sanoo:

  Meillä tahdistettiin niin että lapsi sai päivällä tissiä enää juuri herättyä aamulla ja päiväunien jälkeen.

 3. Iina sanoo:

  Meillä imetys loppui 2v ja 1kk ikäisenä. Neiti kyllä jo vähenteli reippaasti ja itselleni tuli jotenkin vahvana se tunne että nyt vaan tää ei oo enää meidän juttu. Vaikea selittää.. Oli ihana imetystaival ja erilainen kuin esikoisen kanssa. Esikoinen oli vuoden vanha, kun äidintahtisesti lopetin (rikkonaisten öiden takia-ei kyllä lopetus niitä pelastanut :D).
  Mun vinkki on että ”go with the flow!” Toki jos itsellesi tulee isompia ongelmia niin voihan sitä läheisyyttä tankata sitten ilmankin tissiä <3 Tsemppiä viikkoon!

 4. Helmia sanoo:

  Melkein tulee itku kun luen tätä, ku mä just viikko sitten lopetin meidän pikkusen vajaa 1 v 3kk imetyksen.. Esikoisen kohdalla ei kyllä tullu tämmöstä tunne puuskaa ja haikeutta imettämisen lopettamisesta. Meillä siis taapero oli semmonen yö syöjä että ihan hyvä sen kannalta että yöt on nyt rauhallisempia, mutta en uskaltanut sitten antaa edes päivälläkään enää, koska en jaksa uskoa että hän ei olisi sitten yöllä herännyt tissiä haluamaan..

 5. Sara sanoo:

  Tää nyt ei liity tuohon pyytämiisi vinkkeihin tahdistamisesta, mutta aattelin vaan jakaa oman kokemukseni imetyksen lopettamisesta. Meillä tyttö nyt 1v 1kk ja lopetettiin pari viikkoa sitten imetys. Olin aina aatellut että vuos on maksimi mitä imetän, mut sit kun neiti ei osottanutkaan lopettamisen merkkejä niin tuntu ihan luontevalta jatkaa ja ajatus lopettamisesta tosi haikealta. Meillä vaan neiti rupes yöaikaan tissittelemään kun pikkuvauva konsanaan, ja yöt oli tosi rikkonaisia, niin ”unikoulu” tuli ajankohtaseksi. Se ei ollutkaan niin helppoa kun aattelin, aikamoista taistelua yöaikaan. No sit sisko pyysi tytön yökylään ja se meni paremmin kun osattiin kuvitella ja sille tielle jäi yö-ja päiväimetykset. Neiti rupes nukkumaan samalla myös täysiä öitä, jee! :D Päiväsaikaan sain aiemmin jo vähennettyä hämäämällä, mutta meillä toimi kyllä parhaiten ns. kerrasta poikki. :) nyt on haikeudet jo takana päin ja lähinnä helpottunut ja vapautunut olo vaikka taipaleesta nautinkin. Teille ihania tissittelyhetkiä jatkoonkin!

 6. Katriina sanoo:

  Sattuiko sulla imetys alussa? Auttoiko siihen mikään tai tuliko sellanen fiilis ettei kivun takia pysty.

 7. Joanna sanoo:

  Meillä syödään aina ruokailujen yhteydessä ruuan jälkeen maito. Välillä haluaa ensin maidon, mutta muuten ”logiikka” pelannut. On myös lyhentänyt rinnalla vietettävää aikaa kun ei ole niin nälkäinen rinnalle tullessaan.

 8. TarjaL sanoo:

  Täällä just synnärillä nautitaan pienestä pojasta!
  Miten sulla riittää maito, kun syötöt ovat niin harvakseltaan, tai varmasti hyvin riittää, mutta itsestä tuntuu, että tuolla tahdilla se olisi loppunut rintamaidon puolesta jo se imetys minun kohdalla.
  Aurinkoisia päiviä!

  • Josi sanoo:

   Mä ajattelin ihan samaa kun vauva syntyi ja mietin, että sitten maidontulo äkkiä lakkaa kun harvennan aikanaan imetystä (ja jossain vaiheessa imetysmatkaa, että loppuuko imetys heti sitten kokonaan kun imetyskerrat alkavat harventua). Juuei. Lopettelin imetystä lapsen ollessa 1v2kk, kun itse vähensi rinnalle tuloa ja lopulta lopetti kokonaan. Maitoa tuli rinnoista vielä monta kuukautta imetyksen loputtua!

 9. Ee sanoo:

  Paras neuvo ikinä, joka pitäis sanoa kaikille on just toi, että niin kauan kun se tuntuu molemmista hyvältä, oli se sitte viikko, vuos, kaks tai ei ollenka! Tsemppiä hormonimyrskyihin ja tahdittamisyrityksiin :)

 10. Sus sanoo:

  Meillä tahdistettiin ensin siihen, että tissiä sai vain ruokien jälkeen (joka on myös hampaiden kannalta hyvä vaihtoehto, jokaisesta imetyskerrasta kuitenkin tulee happohyökkäys). Sitten vähitellen vähennettiin vähiten tärkeimmästä aloittaen, lounaan jälkeisen imetyksen silloin noin 1v jätti usein omasta halustaankin pois. Olin menossa töihin, joten itsellä oli hyvä motivaatio vähentää työpäivän aikaiset imetyskerrat pois, jotta isin kanssa päivät sujuisivat mukavammin. Jätettiin aina yks imetys pois kerrallaan, ja sitten 1-2vk taukoa ennen seuraavaa poisjättöä. Vauva tottui tosi nopeasti eikä oikestaan juuri itkeskellyt tissin perään. Viimeisenä säilytettiin ennen iltaimetys. Novakin varmasti oppii nopeasti, että lohtua ja läheisyyttä saa ilman tissiäkin Tsemppiä!

  • Anu sanoo:

   Kommentoisin tuota happohyökkäystä: nykytiedon mukaan äidinmaito ei ole kariogeenistä, ja lisäksi rinnanpää on lapsen nielussa siten, että maito menee suoraan hampaiden ohi. Hampaiden vuoksi siis imetystä ei tarvitse rajoittaa, mitä valitettavasti eivät kaikki suun- tai muun alan terveyden ammattilaisetkaan aina tiedä. Onneksi tietämys on kehittynyt ja levinnyt. :)

   Upeaa Iina, että uskallat luottaa lapseesi ja vaistoihisi tässäkin asiassa. Imetys ei onnistu kaikilta, mutta ei ole keltään pois, että teillä se sujuu. <3

 11. Mimo sanoo:

  En oikein osaa vastata kysymykseen kun meillä 1 v 10 kk kuopus tissittelee yöt ja päivät ja mä olisin jo valmis lopettelemaan. Tahti vaan kiihtyy, jos yritän sanoa että ei oteta nyt :s Nukkuu lisäksi vieressä ja on kovasti äidin perään. Jos jollain on tähän vinkkiä niin otetaan vastaan! Miten lopetella imetys lempeästi. Esikoinen lopetti itse juuri vuosikkaana kun odotin jo kuopustamme ja maito oli ilmeisesti muuttunut erimakuiseksi. Tsemppiä imetyspohdintoihin!

 12. Satu sanoo:

  Olen kymmenen lapsen äiti. Nuorin kävi tissillä kolme vuotiaaksi asti :D

 13. Maria sanoo:

  Ihanaa kuulla näitä onnistuneita taaperoimetyksiä! Meillä kanssa imetän 1v. 4kk taaperoa öisin ja päivisin. Meillä onkin nukuttu perhepedissä mahtavan hyvin koko aika ja sen takia itse en haluaisi lopettaa imetystä. :D Itse käyn nyt jo töissä, aluksi jännitti kovin miten se oikein alkaa sujua, mutta sehän meni hienosti. 2pv taisi iltapäivästä olla tissit töissä aika täynnä, mutta maidontuotanto tasaantui jo silloin ekalla viikolla. Kyllä toi biologinen systeemi on kehittynyt niin hienoksi, että lapsi voi aika sujuvasti maitoa tilailla miten haluaa. :) Eli voin suositella myös työssäkäymistä ja imetystä! Se niin ihanaa hellyysaikaa yhdessä.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.