Mitä me ostetaan ruokakaupasta ja miksi

10.10.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa.

Muutama viikko sitten kirjoitin asioista, jotka omalla kohdallani ovat vaikuttaneet mun ruokasuhteeseen ja jotka ohjasivat ennen valintojani ruokakaupassa. Kirjoitin teinivuosistani ja niistä ajoista, kun hinta oli tärkein vaikuttava tekijä ruokaostoksille. Nykyään olen siitä onnekkaassa asemassa, että pystyn tekemään ruokaostoksia myös muilla perusteilla, kuin pelkästään hintalappuja tuijottamalla. Tänään ajattelin tehdä katsausta siihen, mitä meidän kauppakassista löytyy ihan tavallisena arkipäivänä ja miksi.

Näissä kuvissa on esillä meidän tavalliset täydennys-ruokaostokset keskeltä viikkoa. Ne eivät ole koko viikoksi, vaan muutamaksi päiväksi, kaveriksi sellaisille jutuille, joita kotoa jo löytyy. Tässä on kuitenkin esillä paljon sellaisia juttuja, joita me käytetään säännöllisesti ja ostetaan usein ja siksi tämä oli mun mielestä hyvä esimerkkikassi tähän postaukseen. Etenen tuotteiden kanssa samassa järjestyksessä kuin meidän lähi- K-Supermarketin pohjapiirros menee.

Hevi-osastolla mun ostoskäyttäytymistä ohjaa eniten satokausiajattelu. Pyrin ostamaan niitä hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, jotka kulloinkin ovat parhaimmillaan. Suosin ehdottomasti kotimaista ja lähellä tuotettua tällä osastolla, mutta ostan myös joskus ulkomaisia satokaudelle ajankohtaisia vihanneksia ja hedelmiä, joita ei Suomesta välttämättä saa, kuten vaikkapa talvella persimoneja ja klementiinejä. En ole ehdoton valinnoissani ja kyllä me syödään välillä myös avokadoja sekä esimerkiksi USA:sta tuotua bataattia vuoden ympäri, mutta pääosin suositaan satokausiajattelua.

K-Supermarketin hevi-osastolla mun mielestä ihaninta on se, että niin monissa eri vihanneksissa ja hedelmissä lukee tarkasti kenen tilalta se on tullut. Tuottajia nostetaan isosti esiin. Tulee hyvä mieli ostaa joltain tietyltä tuottajalta, eikä vaan ”tomaattia”. Tuotteiden yhteydessä on kerrottu laajasti mistä kunnasta ja miltä tilalta keneltä tuottajalta tuote on, ja näin saa myös tiedon siitä, kuinka pitkän matkan tuote on kulkenut kaupan hyllylle.

Näin syksyllä satokauden mukaan mun ostoskoriin päätyy usein kotimaisia juureksia kuten porkkanaa, punajuurta, keltajuurta ja raitajuurta, sipulia, kurpitsaa, sieniä kuten suppilovahveroita ja kanttarelleja ja hedelmistä etenkin omenoita. Viime viikolla ostin myös kotimaisen valtavan vesimelonin meidän 8-vuotiaan synttäreille. En edes tiennyt, että niitäkin kasvatetaan Suomessa! Kauppareissujen ostetuimmat jutut hevi-osastolta meillä on varmaan ympäri vuoden kotimainen kurkku ja tomaatti, sekä tuoreet yrtit. Niitä vaan kuluu niin älyttömästi joka päivä.

Juustohylly on mun heikkous ja sieltä mä ostan varmasti eniten ulkomaista, vaikka arkijuustoissa kotimaista suosinkin. Mä rakastan voimakkaan makuisia erilaisia juustoja ja vietetään juustoiltaa ehkä kerran kuussa Oton kanssa. Meidän lasten suosikki on valkohomejuusto, jota saa kotimaisenakin vaihtoehtona. Testaillaan aina vähän erilaisia juustoja ja oikeastaan koskaan ei ole vastaan tullut sellaista, joka EI olisi maistunut meille aikuisille.

K-Supermarketeissa on tosi hyvä juustovalikoima, eikä tarvitse lähteä sen suurempaan kauppaan maistellakseen uusia jännittäviä herkkuja. Parhaat juustohillot löytyy muuten myös Pirkka Parhaat -sarjasta: juustohillo-pakkauksessa on kolme erilaista hilloa, joista mun ehdottomat lempparit on greippi ja inkivääri.

Proteiiniosastolla suosin kotimaista tuoretta kalaa sekä kasviproteiineja ja vapaiden ulkokanojen (luomu)munia. Meidän ostoskärryyn päätyy jonkin verran myös kotimaista broileria, eikä kieltäydytä lihasta silloin, kun sitä tekee mieli. Näin lokakuussa me kuitenkin vietetään semi-lihatonta lokakuuta, eikä osteta kotiin ollenkaan lihaa, vaikka muuten sitä saatetaan tulla syöneeksi jossain, esim. lapset koulussa. Tämä on mennyt aika iisisti ainakin ekojen 10 päivän ajan, eikä ole kertaakaan tullut tilannetta, että lihaa olisi kaivannut kotiin. Nykyisin on hyvin helppoa löytää erilaisia hyvänmakuisia kasviproteiineja, meidän suosikkeja on esimerkiksi perus-Härkis, sekä beanit-suikaleet. Tykkään siitä, että kaikki kylmässä olevat vegeproteiinit löytyvät yhdestä hyllystä meidän lähi K-Supermarketissa. 

Leipähyllyllä meidän ostoskoriin päätyy useimmin kauraa ja ruista, mutta lapset tykkäävät myös paahtoleivästä. Välillä herkutellaan kotimaisilla artesaanileivillä, kuten cashew-karpalo-chiabattalla. Sen päälle ei tarvitse muuta kuin voita ja avot! Mutta se on pelkkää vaaleaa leipää, joten meillä se on sellainen viikonloppuherkku ja muuten suositaan kuitupitoisempia vaihtoehtoja.

Maitohyllyllä meidän kärryihin tarttuu barista-kauramaitoa kahvimaidoksi. Ostetaan aina pieniä 2dl tölkkejä, koska yksi sellainen kestää meillä Oton kanssa kahvimaitona juuri sen viisi päivää, jonka purkki säilyy avattuna. Näin ei tule hävikkiä, kun ei muuhun käytetä. Lapset ovat tänä syksynä vaihtaneet omasta halustaan maidon tilalle kauramaidon, jota käyttävät esim. kaakaossa ja murojen kanssa. Jugurtin he syövät edelleen maitopohjaisena ilman lisättyä sokeria. Mun omia lempijugurtteja on Helsingin meijerin lähellä tuotetut jugurtit, joista omena ja puolukka on ehdottomasti parhaat. Meidän lähi K-Supermarket oli eka kauppa, jossa näihin törmäsin jo vuosia sitten ja olen niin iloinen, että niitä saa edelleen ja muutkin ostavat pienen tuottajan juguja, joita en koskaan ole nähnyt esimerkiksi markkinoitavan missään.

Kuiva-aine- ja säilykehyllyiltä valitsen kärryyn usein erilaisia papuja ja linssejä, riisiä ja pastaa (arjessa yritän suosia tummaa ja täysjyvää, mutta herkuttelen joskus kyllä valkoisella). Lisäksi meille ostetaan kaurahiutaleita puuroon ja leivontaan sekä täysjyvämuroja ja granoloita, joihin ei ole lisätty sokeria tai joissa sitä on hyvin vähän. Näiden lisäksi tulee ostettua myös pähkinöitä ja siemeniä, kahvia ja kookosmaitoa, sekä erilaisia maustekastikkeita.

Pakastimeen ostan joskus helppoja arkiruokia, kuten täysjyvä-kalafileitä, punajuuri-kasvispullia ja erilaisia perunapakasteita.  Sekä tietenkin jäätelöä! Rehellisyyden nimissä on myös myönnettävä, että me ollaan edelleen pakastapizzan ystäviä ja sitä tulee  myös syötyä vähintäänkin kerran kuussa, ellei useamminkin. Se on meidän kauppa-pahe.

Me ei olla missään ruoka-asioissa ehdottomia ja kaikkein eniten ruokaostoksia ohjaavat maku, helppous ja terveellisyys, mutta pyritään tekemään hyviä valintoja silloin kun se tuntuu luontevalta. Kun on tehnyt muutoksia ruokavalioon pikkuhiljaa, niihin on ollut helppo sopeutua ilman luopumisen tuskaa, kun ei oikeastaan olla luovuttu mistään. Joskus me ostetaan myös jotain tosi epäterveellistä ja kauheaa ja nautitaan siitä täysillä. Se on ihan fine, kun suurimmaksi osaksi pyrkii elämään monipuolisella ja värikkäällä ruokavaliolla.

Meidän perheessä kaikki saavat vaikuttaa omalta osaltaan siihen, mitä kaupasta ostetaan ja otetaan lapset aktiivisesti mukaan keskusteluun ruuasta ja ruokaan liittyvistä arvovalinnoista. He tietävät miksi vähennetään lihan syömistä, miksi vältellään ruokahävikkiä ja miksi suositaan lähellä tuotettuja satokausivihanneksia. Haluan opettaa lapset rakastamaan ja arvostamaan ruokaa ja myös huomioimaan sen, mitä tapahtuu ennen kuin ruoka päätyy kauppaan ja kaupasta lautaselle.

K-Supermarketin arvoihin ja ajatuksiin ruoasta voi tutustua lisää heidän sivuillaan. Ne ovat hyvin linjassa omien ajatusteni kanssa. Arvot ja ajatukset sekä rakkaus ruokaa ja arvostus tuottajia kohtaan tulee vahvasti esiin ihan jokaisella kauppareissulla ja se on mun mielestä tosi kunnioitettavaa. 

Millaiset arvot ja valinnat ohjaavat teidän kauppareissuja? Mitä teiltä löytyy joka viikko ostoskassista?

PS: Kuunnelkaa muuten ihmeessä tämä kaunis biisi, jonka K-Supermarket on tehnyt. Otto on lauleskellut sitä jo muutaman viikon ja mä vasta nyt tajusin, että kyseessä on K-Supermarketin mainosbiisi.


16 Responses to “Mitä me ostetaan ruokakaupasta ja miksi”

 1. ida ihana sanoo:

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!:)
  Mä arvostan myös paljon sitä, että ruoan alkuperä on näkyvissä. K-kaupoissa on pääsääntöisesti musta hedelmät ja vihannekset ihanan tuoreita!:)
  Pyrin aina suosimaan kotimaista, mutta ymmärrän kyllä, että kaikilla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta valita aina sitä hieman arvokkaampaa kotimaista tuotetta. Se mikä harmittaa itseäkin on, että näin talvisin juureksia lukuunottamatta monet vihannekset ja hedelmät täytyy kohta tuoda aika kaukaa, ja ovat lisäksi kalliita….
  Kiitos paljon myös tuosta jogurttivinkistä, noita täytyy kokeilla!.)
  Ihanaa loppuviikkoa teille <3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon, mukavaa, että postaus oli mielenkiintoinen <3 Ja samaa mieltä, mä tykkään hirveästi K-kauppojen vihanneshyllyistä kun niissä on niin sellainen värikäs ja herkullinen meininki, kaikki on ihanan tuoretta! 🙂 ja sama juttu, ymmärärrän hyvin, että kaikilla ei ole mahdollisuutta valita aina kotimaista vaihtoehtoa. Siksi on tärkeää, että ne joilla se mahdollisuus on, käyttävät sen. 🙂 Se on kyllä hankalaa kun talvella hedelmät täytyy tuoda niin kaukaa, mutta onneksi nykyään kuljetuksetkin pystytään pitämään mun käsityksen mukaan tosi tehokkaina ja vain pieni osa vihannesten hiilijalanjäljestä syntyy kuljetuksesta (suurin osa tulee jo tuotantovaiheessa sekä hävikistä). Noi jugut on best, toivottavasti maistuu! Ihanaa viikonloppua sinne <3

 2. TarjaL sanoo:

  Kotimaisuus on tärkeintä, toki myös lähituotanto ja terveellisyys. Ostoksia on aina kärry täynnä, joten en niitä luettele 😀 mutta. Minua kiinnostaisi postaus siitä, kuinka vähentää lihaa ruokavaliossa ja miksei maitotuotteitakin, sokerin vähentäminen myös. En tiedä, oletteko sokeria tietoisesti vähentäneet vai onko se ollut aina teillä taustalla ostoksia tehdessä. Mutta hyviä käytännön vinkkejä. Ehkä tuotevalintoja.. Mitä tilalle, jos ei lihaa tai ruokakermaa tms. Ruokavinkkejä. Koska ei se kivuttomasti käy, etenkään lasten kanssa, vaikka kuinka haluaisi vähentää niitä. Kiitos taas kivasta postauksesta!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha joo tuli kyllä itselläkin paljon tekstiä kun rupesin miettimään koko kaupan ostoksia :D! Ja hei voisin ehdottomasti tehdä tästä aiheesta postauksen jos sille löytyy kiinnostusta, kiitos ideasta! 🙂 Paljon on kertynyt sellaisia käytännön konkreettisia tuotevinkkejä kun nyt niin monta vuotta ollut tällä vähentämisen ”tiellä”. Kiitos paljon kun kommentoit ja tosi mukavaa kuulla, että tykkäsit postauksesta! <3 Ihanaa viikonloppua teille!

  • Nimeton sanoo:

   Lihaa ei aina tarvitse ”korvata” jollain muulla, vaan lihan vähentäminen onnistuu mukavasti myös valitsemalla ruokalistalle sellaisia ”luontaisesti lihattomka” reseptejä.
   Täällä tarinaa esimerkiksi pinaattiletuista https://valurautapadasta.blogspot.com/2019/09/pinaattiletut-tee-se-itse.html?m=1

 3. Jasmin sanoo:

  Mullaon omat lapset vielä kotihoidossa, mutta olen kieltämättä miettinyt tuota laitoksissa syötävää lihaa. Sehän on huomattavasti useammin ulkomaalaista, kuin mitä itse tulee valittua kaupan lihahyllystä. Brasilialaisesta lihasta kun oli mediassa puhe tässä taannoin, nousi esille, että juuri laitoksissa ja ravintoloissa tätä Suomessa syödään. Mietinkin, valitsemmeko lapsille kasvisruuat päiväkotiin ja kouluun sitten aikanaan, kotona voi silloin tällöin syödä lähellä tuotettua luomulihaa.

 4. Laura sanoo:

  Me käydään kerran viikossa tekemässä viikon ruokaostokset meidän suurperheelle, ja kärryistä löytyy ihan perusruokatarpeita, joista saa tehtyä ihan ”perus ”kotiruokaa, esim.makaronilaatikkoa,perunamuusi ja kastike jne…
  Ruisleivät haemme isona satsina yleensä suoraan lähiseudun leipomosta, maitoautolta taas saamme tilattua jogurtit,voit,juustot,kermat,mehut yms. Näin suosimme siis oman meijerimme tuotteita. Lihoissa ostamme aina suomalaista, ja suosimme siinäkin eniten sen merkin tuotteita, jonne teuraseläimemme menevät. Eli meidän ostoksissa ostetaan aina suomalaista jos sellainen vaihtoehto löytyy.

 5. Nimetön sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus. 🙂

  Ihan tämmöisenä turhana huomiona alkoi kiinnostaa, että kuinka vähän te oikein laitatte kahviin maitoa, että 2 dl riittää viideksi päiväksi? 😀 Minulla yksinään menee litran purkki alle viikossa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos, kiva jos oli mielenkiintoinen! 🙂 Ihana kysymys! Me juodaan siis yksi kuppi päivässä kummatkin, aamuisin vaan 😀 Menee varmaan se n. 20ml maitoa per kupillinen kummallakin, niin se kaksi desiä on täydellinen viiden päivän purkki meille. 😀 Ihanaa viikonloppua ja kiitos kommentista <3

 6. Kessi sanoo:

  Hei Iina
  Ihana postaus. Hienoa että lapsetkin osallistuvat ruokakeskusteluun ja että he oppivat arvoja ja mistä se ruoka pöytään tulee.
  Meillä näyttää paljolti samalta ostosten suhteen, pienemmässä kaavassa koska meitä on vaan kaksi.
  Mä olen ollut jo monta vuotta pääasiassa kasvisruokailija, mutta söin lihatuotteita ehkä kahtena päivänä viikossa. Viimeisen kahden vuoden aikana olen syönyt lähinnä jauhelihaa (lihapullat tai makaroonilaatikko) ja kalaa.
  Pikkuhiljaa kaikki tuotteet mitä nykyään ostetaan yritetään ostaa läheltä ja sesongilta, ja käyttää kaikki mitä ostetaan ettei tule hävikkiä. Kauramaitoa, täysjyväleipiä ja perus vihanneksia ja hedelmiä menee paljon. Miehellä on perus leivänpäälliset ja maksapateet (kokeiltu on vegenä ja oli pettymys) enkä ole natsi siinä suhteessa, kunhan itse ei tarvitse moisia syödä.
  En tykkää lihasta lähinnä maun ja sen raskaan fiiliksen takia mutta myös eettiset syyt painavat varsinkin jos ei tiedä mistä se liha aina on.
  Kala on semmoinen mitä menee viikoittain, ja siitä en luovu, koska mä rakastan kalan makua. Meillä perheessä on kalastajia joten kala tulee suoraan sieltä niin ei sitäkään alkuperää ja tuoreutta tarvitse miettiä.
  Hevi osastolle aika usein jää kaikki kaalit, en ole iso fani niidenkään kohdalla varmaan kun koulussa pakotettiin syömään kaalilaatikkoa. 😀
  Kaikki muut tuotteet on tervetulleita meidän talouteen, ja kokeilen aika usein erilaisia kasvisruokia ja useimmiten ne eivät edes kaipaa vierelleen lihaa. Yritetään arvostaa tuottajia ja ostaa hyviä tuotteita ja kantaa omaa korttamme kekoon. 🙂

 7. Emminkemmi sanoo:

  Mitä lapset juovat ruuan kanssa?Ettekö syö banaaneita ollenkaan? Suosin Suomalaisia tuotteita ja kstson kaupassa aina tuotteiden pakkaus selosteet mistä tulevat.Mieheni on tosi tarkka,että tuotteet ovat Suomailaisia.Hyvää viikonloppua teidän perheelle.

 8. Juu sanoo:

  https://butimahumannotasandwich.indiedays.com/2014/07/30/lapsen-verkkoidentiteetti/

  Tähän postaukseen mitenkään liittymättä, nyt jos joskus olisi tosi hyvä aika jos lukisit oikein ajatuksella ylläolevan linkin postauksen! Tosi hyvää asiaa olet kirjoittanut, mutta kehotan miettimään oletko pysynyt tekstissä mainitsemassasi suunnitelmissasi? Nopea googlaus lastesi nimellä kertoo, että valitettavasti et ihan,, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa vielä suuntaa!

 9. iina sanoo:

  Moikka!

  Tuli mieleen vinkata, kun kerroit että tuoreita yrttejä ostatte usein, niin kokeilkaapa istuttaa niitä ja kasvattaa ite. Mä oon ostanut kaupasta muutaman perusyrtin josta teen yrttiöljyn salaatinkastikkeeksi. Perus ruukkuja, pussi ruukkusoraa ja pussi multaa. Tulee edullisemmaksi kuin ostaa viikoittain uudet yrtit (vaikkei teijän tuota rahapuolta tarvitsisikaan miettiä), mutta myös huomattavasti ekologisemmaksi. Istutus vie aikaa viitisen minuuttia.

  Yrtit tykkää valosta, pitää huolehtia kasteluista parin päivän välein. Ne tykkää, kun niitä nyppii eli kasvaa entistä paremmin kun niitä käyttää. Jos näyttää nuupahtaneilta, kastelu saa ne hetkessä virkoamaan. Oon itekin ollut ihan yllättynyt miten ne aina elpyy jos on unohtunut moneksi päiväksi kastelematta. Mun ekat basilikat ja mintut oli kuutisen viikkoa siinä kaupan omassa ruukussa hyvinvoivana ennen istutusta, kun vaan annoin niille vettä. Ruukussa
  istutettuna ne eli useamman kuukauden kunnes piti heittää pois ja ostaa uudet, kun oli päässeet kuivumaan niin paljon, ettei kastelu enää tehonnut.

  Nyt siis toiset kaupan yrtit istutettuina meillä, puolen vuoden sisään. Eli 6kk mennyt ja 2 kertaa 3 eri yrttiä oon ostanut kaupasta. Paremmalla hoidolla ois vaan 1*3 yrttiä tarvinnut ostaa. Oon vaan maailman surkein viherpeukalo, kun en tavallisesti osaa hoitaa mitään kasveja ja kaikki kuolee ennen pitkää. Nuo on siis ollut helppoja. Kaunis vesikannu niiden vieressä niin muistaa välillä kastella.

  Niin ihania kauniita, edullisia hyötykasveja ja kun laittaa itelle mieluisaan ruukkuun 😍

 10. Anni sanoo:

  Kannattaa tutustua vaikka Reko toimintaan Facebookissa tai eggspressiin.
  Aina tuotteen ei tarvitse olla luomu ollakseen kotimainen ja hyvin tuotettu tai kasvatettu.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.