Disko pimeässä ja vegaaninen massaman curry | Earth Hour 2020

25.03.2020

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä WWF:n & Indieplacen kanssa ja sitä on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.

Mulla on suuri kunnia olla tänäkin vuonna mukana levittämässä sanaa WWF:n Earth Hourista, jota vietetään jälleen tämän viikon lauantaina klo 20.30-21.30. Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jota on Suomessa vietetty jo vuodesta 2009. Kaikki ihmiset ovat tervetulleita osallistumaan Earth Houriin. Mekin ollaan vietetty Earth Houria lasten kanssa jo vuosia ja siitä on tullut meille hauska perinne, että tehdään aina jotain jännittävää pimeässä sen tunnin ajan.

Tänä vuonna me aiotaan pitää pimeässä disko, jota harjoiteltiinkin jo hieman etukäteen lasten kanssa, jotta saatiin hauskat kuvat tähän postaukseen. Laitettiin eko-glitterit poskille, bilevaatteet päälle ja tanssittiin kuin viimeistä päivää. Lauantaina bailataan pimeässä taas ja näytetään sammuttamalla valot, että mekin olemme mukana kiinnittämässä huomiota ympäristön tilaan ja ilmastokriisiin sillä symbolisella eleellä.

Viime vuosina WWF on halunnut kiinnittää Earth Hourin aikana huomiota erityisesti ruuan ympäristövaikutuksiin. Kirjoitin jo vuosi sitten Earth Hour -postauksessa meidän ruokailutottumusten muutoksesta ja siitä, kuinka olin lakannut mainostamasta blogissani punaista lihaa ja siipikarjan lihaa. En myöskään ole yli 1,5 vuoteen jakanut enää reseptejä, joissa on käytetty niitä. Olen pitänyt näistä periaatteista kiinni, vaikka se on tarkoittanut kieltäytymistä jopa kymmenistä arvokkaista kaupallisista yhteistöistä. Olen kuitenkin kokenut tärkeäksi sen, että en omalla toiminnallani edistä lihan syöntiä enää yhtään enempää. Kestävästi pyydetyn MSC-sertifioidun kalan syönnin puolesta sen sijaan puhun edelleen, kuten tekee myös WWF kalaoppaan avulla.

Vaikka me ei edelleenkään olla luovuttu täysin lihan syönnistä, me ollaan vähennetty sitä reilusti entisestään. Nykyisin voisi sanoa, että kasvisruoka oikeasti on meidän arkiruokailuissa se normi ja liharuuat ovat enemmän sellainen spessujuttu. Lisäksi kuluneen vuoden aikana olemme vaihtaneet yli puolet käyttämistämme maitotuotteista vastaaviin kasviversioihin. Se on ollut myös tosi iso muutos. Edelleen käytämme jonkin verran myös maitotuotteita, mutta vähintään yhtä paljon käytämme esimerkiksi kotimaista kauramaitoa, kotimaisia kaurapohjaisia ruuanlaittovalmisteita ja nyt uusimpana (kiitos teidän suositusten) myös herkullisia kasvipohjaisia ”juguja”.

Vaikka Suomessa lihan kulutuksen kasvu näyttää onneksi pysähtyneen, maailmalla lihaa syödään yhä enemmän. Ja Suomessakin lihaa syödään edelleen aivan liian runsaasti. Tällä hetkellä ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja ja suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Suurin osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy eläinperäisen ruoan tuotannossa. Ruoan ilmastopäästöistä jopa 80 prosenttia syntyy eläinperäisestä tuotannosta, ja maatalousmaasta jopa 83 prosenttia on eläinperäisen tuotannon käytössä. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten eläinperäisillä tuotteilla on moninkertaiset ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna.

Suomalaisten runsas lihankulutus mm. rehevöittää Itämerta, kuormittaa ilmastoa ja uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Erityisesti naudanlihan tuotanto kuormittaa ilmastoa, sillä naudan luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu.

Kannattaa myös muistaa, että suomalaisten ruuan kulutuksen vaikutukset ulottuvat Suomen rajojen ulkopuolelle. Syömämme ruuan tuotantoon tarvittavasta maa-alasta jopa 40 % on Suomen rajojen ulkopuolella. Yli 90 % suomalaisten kuluttaman ruuan monimuotoisuusvaikutuksista kohdistuu muualle maailmaan. Eikö kuulostakin epäreilulta?

Lihan globaalin kysynnän kasvun vuoksi tarvitaan lisää laidunmaita ja peltoja rehun viljelyyn. Peltojen tieltä kaadetaan mm. sademetsiä, minkä vuoksi villieläinten elintila pienenee ja elinmahdollisuudet heikentyvät entisestään.

Me ei perheenä todellakaan olla ruuan kuluttajina tai kuluttajina muutenkaan täydellisiä, vaan meillä on vielä pitkä matka edessä. Tehdään kuitenkin parempia valintoja siellä, missä voidaan. Muutos tapahtuu pikkuhiljaa. Kuten olen usein kertonut, aloitimme yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa ja vuosien saatossa olemme pikkuhiljaa edenneet siihen, että nyt meillä ei välttämättä ole enää edes yhtä liharuokapäivää joka viikko. Pienistä muutoksista tulee suuria, kun niistä pitää kiinni. Kasvisruokaa oppii valmistamaan, kun kokeilee sitä helppojen ja herkullisten reseptien kautta. Vaihtamalla edes yhden liharuuan viikossa kasvisruokaan tai kestävästi pyydettyyn kalaruokaan, voi tehdä ilmastoteon joka viikko.

Vaikka alkuun voi tuntua hankalalta keksiä mitään tai oppia tykkäämään kasvisruuasta, se onnistuu vain aloittamalla. Yksi toimiva keino on aloittaa suosituista klassikko-kasvisruuista, jotka ovat helposti lähestyttäviä ja täynnä makua: ekana tulee mieleen esimerkiksi avokadopasta, uunifetapasta, tortillat ja tacot tai erilaiset curryt. Kaikki toimivat loistavasti, eivätkä ole syyttä nousseet suureen suosioon. Kasvisruoan syöminen ei tarkoita luopumista mistään, se tarkoittaa uusien ihanien ruokien ottamista repertuaariin vaihtoehdoksi niille samoille vanhoille liharuuille.

Kyselin tammikuussa Instagramin puolella, että kuinka moni mun seuraajista syö kasvisruokaa säännöllisesti arjessa ja  1386 vastaajan vastaukset menivät näin: 679 vastasi, että syö 0-2 kertaa viikossa kasvisruokaa, 270 vastasi että syö 3-5 kertaa viikossa kasvisruokaa ja 435 vastasi, että syö useammin kuin viisi kertaa viikossa tai pelkkää kasvisruokaa. Yli puolet söi siis vähintään kolme kertaa viikossa kasvisruokaa, mikä on ihan mahtavaa! Harmi kun ei ole aiempaa kyselyä, niin ei voi verrata tuloksia. Ehkä pitää toteuttaa tällainen uudelleen esimerkiksi vuoden päästä ja verrata vastauksia sitten. Nyt haluan kuitenkin omalta osaltani kannustaa kaikkia kokeilemaan rohkeasti kasvisruokaa ja ajattelin jakaa teille mun makurikkaimman vegaanisen ruuan, jota itse osaan valmistaa. Tämä on niiiiiin täynnä makua!

Vegaaninen massaman curry (6 annosta) / valmistusaika n. 30min 

500g maustamattomia Beanit-suikaleita (tai muuta valitsemaasi kasviproteiinia tai esim. papuja)

4dl basmatiriisiä

3 isoa porkkanaa

3 keskikokoista perunaa

2dl maapähkinöitä

1 iso sipuli

kevätsipulia varsineen

1:n limen mehu

1 tölkki kookosmaitoa

2dl kasvislientä

2rkl ruokosokeria

4rkl massaman curry -tahnaa

4 kaffirlimen lehteä

3rkl Öljyä

Pilko sipulit. Laita paistokasariin öljy ja massaman curry -tahna, sekoita ne keskenään ja anna lämmetä hetken aikaa. Lisää sitten sipulit ja kuullota niitä kasarissa n. 5 minuuttia. Pilko perunat ja porkkanat ja lisää kasariin. Kaada sekaan kookosmaito ja kasvisliemi, sekä kaffirlimenlehdet ja ruokosokeri. Keitä n. 20 minuuttia. Ruskista Beanit-suikaleet nopeasti pannulla. Lisää ruskistetut Beanit-suikaleet ja pähkinät kasariin, keitä vielä 5 minuuttia. Mausta curry limen mehulla.  Tarjoile riisin kanssa. NAM!

Tänä keväänä meidän yksi ilmastoteko tulee myös olemaan (kasvisruuan osuuden entisestään lisäämisen ohella) se, että meidän uudessa kodissa saamme monipuolisen ja hyvän jätteiden lajittelusysteemin käyttöön. Omakotiasumisessa kaikki tulee olemaan meidän omalla vastuulla, eikä voi enää nojata taloyhtiön vastuuseen oikeanlaisten jätepisteiden järjestämisessä. Onneksi lähellä meidän kotia sijaitsee myös lähin kunnan kierrätyspiste, jonne voimme käydä viemässä muovit, metallit, lasit ja muut. Biojäteastia tai kompostori meidän sen sijaan pitää hommata itse ja tulenkin selvittelemään tähän sitä kaikkein kannattavinta vaihtoehtoa.

Vaikka joka kerta puhuessani näistä asioista saan myös syyllistystä niistä asioista, joissa emme ole täydellisiä, koen tärkeäksi avata suuni. Minulla on mahdollisuus kannustaa muita syömään kasvisruokaa ja tekemään pieniä hyviä valintoja ja haluan käyttää sen mahdollisuuden viisaasti. Jos voin kannustaa edes yhtä ihmistä tekemään jotain ilmaston hyväksi, se on sen arvoista. Siksi me ensi lauantaina bailataan pimeässä diskossa ja vietetään Earth Houria. Tule säkin mukaan!

OSALLISTU EARTH HOURIIN:

Earth houria vietetään lauantaina 28.3. klo 20.30-21.30. Voit osallistua yksinkertaisesti sammuttamalla valot silloin, mutta toki voit keksiä myös muuta hauskaa tekemistä pimeässä! Osallistukaa tekin WWF:n Earth Houriin (tästä pääsette Earth Hourin FB-tapahtumaan) ja jakakaa omia tunnelmianne somessa hashtagilla #EarthHourSuomi. 

Miten sinä ajattelit osallistua Earth Houriin? 


13 Responses to “Disko pimeässä ja vegaaninen massaman curry | Earth Hour 2020”

 1. Riisa sanoo:

  Kiitos kun kirjoitat tärkeästä aiheesta!
  Ilmaston lisäksi kun lihan syönnin vähentämisestä hyötyvät myös ne, jotka usein päätyvät teurastamon kautta lautaselle: eläimet!

 2. Anna sanoo:

  Moi Iina! Kiitos tärkeästä postauksesta. Itse olen vegaani ja pyrin aina kannustamaan muita syömään kasviperäisemmmin, joten hienoa huomata että käytät vaikutusvaltaasi tärkeään asiaan.

  Kiinnostaisi kuitenkin, mikä on näkemyksesi eläinoikeusasioissa? Miten perustelet itsellesi ja lapsillesi, miksi on ok tapaa toinen eläin ruoaksi tai juoda toisen eläimen lapselle tarkoitettua maitoa? Ja en nyt tarkoita sertifikaatteja, koska eläinhän tahtomattaan kuolee silti, oli sertifikaatti tai ei.

  Tiedän, että meidät ysärillä on kasvatettu olemaan kyseenalaistamatta tätä lihanormia, mutta jotta saataisiin muutosta aikaan, on seuraavien sukupolvien kohdalla pakko toimia toisin. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

 3. Millamagia sanoo:

  Kiitos tärkeästä aiheesta, luonto ja eläimet kiittää!

 4. jk sanoo:

  Moi Iina! Oon lukenut blogiasi ihan sen ensimmäisestä keväästä alkaen, vaikka itselläni ei omia lapsia ole. Mulle ilmastoasiat ja ympäristö ovat olleet tosi tärkeitä koko tämän ajan, ja musta onkin ollut upea huomata viime vuosina, miten puhut paljon kasvisruuan merkityksestä ja ilmastoasioista. Ihanaa, että näytät esimerkkiä suomalaisille lapsiperheille (tai miksei muillekin, kuten myös minulle). Oon tosi iloinen, että käytät vaikutusvaltaasi vastuullisesti ja sun tapa käsitellä asiaa kannustavasti on mun mielestä hieno juttu. Kiitos siitä, tämän takia sun blogia on kiva lukea.

 5. Mävain sanoo:

  Heippa!
  Jäin miettimään, onko tuo tunti tarkoitus viettää pimeässä ja silti kuluttaa sähköä esimerkiksi discon tai elokuvan kautta? Vai pitäisikö vielä enemmän tämän yhteydessä kuuluttaa sitä, että myös ne kuluttavat sähköä (=luontoa) joten vietetäänpä tunti ilman sähköä oikeasti!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei! Earth Hourin tarkoitus ei ole olla ilman tai säästää sähköä, vaan symbolisena eleenä sammuttaa valot (jolloin esim. satelliittikuvissa tai ulkona käveleville voi näkyä tämä kannanotto, mikäli se on tarpeeksi laaja). Eli ihan hyvin voi käyttää telkkaria, kuunnella äänikirjoja, tehdä ruokaa tai mitä ikinä haluaakaan, kun pitää vain valot kiinni. 🙂

 6. Miten nykysuositukset menee, pitääkö jotain huomioida, että kaikki tarvittavat hivenaineet ym. tulee saaduksi? Itsekin syön nykyään mielelläni kasvisruokaa, vaikka ei mitään ideologiaa takana olekaan.

  • Nimetön sanoo:

   Oman ruokavalionsa ravintoaineet suhteessa kansallisiin suosituksiin voi tarkistaa ilmaisesta laskurista osoitteesta fineli.fi.
   Se on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen palvelu, eikä siis esimerkiksi minkään kaupallisen tahon markkinakone. On mielenkiintoista syöttää tiedot omista aterioistaan ja ehkä yllättyä, kuinka vähän tai paljon jotain juttua saa.
   Samalla koneella voi tietysti vaikka jo etukäteen suunnitella mahdollisimman täysipainoisen aterian tai vaikka koko päivän ruuat.

 7. Essi sanoo:

  Hei,
  Kiitos mukavasta blogista.
  Mielestäni olisi tärkeää miettiä myös kasvisruoan alkuperää, kuljetusten vaikutusta, tuotanto-olosuhteita ja muita vaikutuksia.
  Jakamassasi ohjeessa on kovin paljon raaka-aineita jotka tuotetaan hyvinkin kaukana.
  Jos mielestäsi on epäreilua suomalaisten kuluttaman ruuaan monimuotoisuusvaikutusten kohdistuminen muualle, olisi loogista suosia enemmän kotimaisia raaka-aineita.

 8. Aada sanoo:

  Oon niiiiin iloinen, että puhut kasvissyönnin ym. puolesta! Mulla meni aikaa tajuta, että jokainen aloittaa jostakin ja että pienin askelin pääsee pitkälle. Valitettavan moni ilmastonmuutoksesta huolestunut ei ymmärrä tätä. Meidän kaikkien asiasta välittävien pitäisi pitää yhtä, levittää tietoa ja kannustaa toisiamme, eikä vetää jakolinjoja ”tarpeeksi ekologisesti elävien” ja ”muiden” välille.

 9. Miina sanoo:

  Pikamuoti saastuttaa kyllä tällä hetkellä eniten maailmassa.. Lihantuotanto on kyll yks saastuttaja ja samaa mieltä että lihaa voisi syödä vähemmän ja sen pitäisi olla sit kotimaista lihaa, koska kotimainen maidon ja lihantuotanto on ekologisempaa kuin maailmalla tuotettu. Ja ei ole antibiootteja eikä hormoneja, tilat pieniä. Näin koronan aikaa ja ihan muutenkin on hyvä muistaa Suomalaisia ruuantuottajia; niin lihan, maidon, viljan kuin kasvintuottajia ja tukea heitä. Se ruoka kaupassa ei ole itsestäänselvyys. Jos tilanne pahenee koronan kanssa, voi olla että ollaan ruuan kanssa sen varassa mitä Suomessa tuotetaan. Lähituotteita pitäisi suosia aina, se on ekologisempaa kuin syödä tuotteita, jotka on tuotettu toisella puolella maapalloa

 10. P sanoo:

  Minut suomalaisen ruuantuottajana saa surulliseksi postaukset jotka on tähän tyyliin kirjoitettu, esim. lihantuotanto on todella pieni osa näissä ilmastoasioissa. Todella paljon suurempi vaikutus on juuri muodilla ja erityisesti pikamuodilla
  (Mistä voisi pitää enemmän meteliä, kukaan meistä ei tarvitse sitä määrää vaatetta ja tavaraa mitä nurkissa on! )

  Oletko katsonut Armanin karjakko-jakson? Suosittelen sitä lämpimästi.
  Itse ruokin oman karjani 337pv vuodessa, tiedän tasantarkkaan mitä niille kannan eteen. Ape on 100% itse viljeltyä, kasvatettua, korjattua, säilöttyä ja sekoitettua. Mitään ei tule ulkomailta. Toivoisin näihin väittämiin luotettavia puolueettomia lähteitä.

  Myös esim. Soijan tuotantoon ja sen aiheuttamiin päästöihin ja kuljetukseen suosittelen perehtymään, ilmastovaikutuksilla sen syöntiä ei voi perustella.

  Maanviljelijät ovat ainoita jotka tekevät ilmaston eteen jotain. He sitovat ilmasta kasvihuonekaasuja kasveihin ja maahan. Muut miettii miten paljon/ vähän kasvihuonekaasuja sais vapautettua.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.