10 suoraa kysymystä rahasta osa 2

01.10.2019

Tässä se tulee! Toinen osa maaliskuussa julkaisemalleni 10 suoraa kysymystä rahasta -postaukselle. Seuraajat saivat eilen esittää Instagram storiesissa kysymyksiä ja mä otin niistä mukaan tähän 10 sellaista, joihin en ennen ole vastannut. Yhdistelin joitakin kysymyksiä, jotka olivat samaa aihepiiriä tai sama kysymys eri sanoilla, jotta sain mahdollisimman paljon teitä kiinnostavia aiheita mukaan.

1. Kuinka paljon olet enimmillään tienannut kuukaudessa? Millä summalla luulet/tiedät, että perheenne pärjäisi kuukauden, jos eläisitte kuten tällä hetkellä? Teidän perheen kuukausitulot? Entä menot?

Eniten mitä olen laskuttanut kuukauden aikana on ollut 22 000 euroa. Yleensä laskutan kuukauden aikana n. 8000-12 000 euroa. Laskutettu summa ei tietenkään ole sama kuin käteen jäävä summa, vaan mun laskuttamista tuloista menee YEL, verot, kirjanpito ja muut työhön liittyvät sivukulut. Useimmiten maksan itselleni nettona palkkaa n. 3500-5000 euroa kuukaudessa käteen. Otto tienaa töissä ollessaan suunnilleen suomalaisten keskitulon verran, mutta nyt opintovapaalla tietysti vain n. 75% siitä.

Meidän perheen tarkkaa kuukausituloa on hankala määritellä, koska se vaihtelee niin paljon. Kiinteät menot meillä on n. 4000€ kuukaudessa, siihen olen laskenut asumisen, auton, vakuutukset, puhelimet, netin, päivähoidon, kodin turvajärjestelmän, hyväntekeväisyyden, sähkön, ruuan ja päivittäistavaran sekä harrastukset. Vakuutuksia, sähköä ja harrastuksia maksetaan kuitenkin yleensä könttänä eikä joka kuukausi, joten joinakin kuukausina menot ovat tuota paljon pienemmät ja joinakin vastaavasti hieman suuremmat. Tuohon summaan ei ole laskettu kuukausittaisia säästöjä tai sijoituksia, koska ne eivät ole ”meno”. Mutta sanoisin siis, että 4000 euroa on summa, jolla meidän perhe pärjäisi kuukauden, jos elettäisiin kuten tällä hetkellä. Varmasti pienemmälläkin pärjättäisiin, jos luovuttaisiin joistakin ei-niin-välttämättömistä asioista.

 

2. Teetkö paljon yhteistyötä tilitoimistosi kanssa? Onko oman yrityksen raha-asioiden hoito ollut vaikeaa omaksua?

En hirveästi. Mulla on käytössä tilitoimiston kautta kätevä ohjelma, josta tilitoimisto näkee esimerkiksi yritykseni tiliotteet ja suurimman osan ostolaskuista ja kaikki myyntilaskut ihan reaaliajassa. Mun ei siis tarvitse juurikaan lähetellä tai käydä läpi papereita joka kuukausi, ainoastaan jos ostan jotain normaaleista kuukausimenoista poikkeavaa, josta on erillinen kuitti. Lähinnä  siis toimitan kuitit jos sellaisia on. Mulle hankalaa on omaksua se, että voisin tehdä alv-vähennyksiä. Usein en muista ottaa kuitteja edes talteen, enkä ole ihan perillä siitä, mitä kaikkea voisin vähentää. Muuten koen tämän melko helpoksi ainakin nykyisin. Ekana vuonna vuositulon määrää oli hirveän vaikea arvioida etukäteen ja siksi se oli verotuksellisesti hankalaa, mutta onneksi ei tullut mätkyjä, kun sain kaiken hoidettua ajoissa, vaikka jouduinkin maksamaan isoja summia veroja kerralla.

3. Tekeekö raha sut onnelliseksi? Olisitko vähemmän onnellinen jos joutuisit “laskemaan senttejä”? Ostitko lapsille merkkivaatteita silloin, kun ei ollut paljon rahaa vai oliko heillä silloin tyyliin h&m -vaatteita?

En koe, että mulla nykyisin onnellisuus kasvaisi niinä kuukausina kun tilipussi on suurempi. Raha lisää onnellisuutta siihen asti, että sitä on sen verran, ettei sen riittävyyttä tarvitse jatkuvasti arjessa ajatella. Koen, että olisin ainakin enemmän stressaantunut, jos joutuisin laskemaan senttejä, koska olen joutunut ja olin silloin stressaantunut. Se, että pitää jatkuvasti miettiä miten saa rahat riittämään on ihan älyttömän kuluttavaa henkisesti. Olin silti onnellinen silloin kaikesta mitä meillä oli, mutta kyllä rahan ajatteluun ja laskemiseen kului paljon voimavaroja.

Nykyisin en juurikaan ajattele rahaa arjessa, ainoastaan silloin kun teen itse tai maksan laskuja, eli n. 1-2 kertaa kuussa. Aina välillä tsekkaan säästöt ja sijoitukset. Silloin kun rahaa oli tosi vähän, ostin vaatteita lähinnä kirpparilta tai sitten ketjuliikkeistä. Sitten kun rahaa alkoi olla normaalien keskiverto-kuukausitulojen verran, aloin ostella merkkivaatteita pikkuhiljaa lapsille, koska tykkäsin niistä ja olin haaveillut niistä jo pidempään.

4. Rahallisesti isoin ostos? Entä ostos jota kadut/kadutte?

Asumisoikeusasunto (15% asunnon arvosta maksetaan itse) sekä meidän uusi auto. Ostos jota kadun on kyllä hankala kysymys. En mä koe katuvani mitään ostoksia, paitsi ehkä joitakin vaatteita, joita pidin vain kerran tai kaksi ja laitoin eteenpäin menneinä vuosina. Viisi vuotta sitten esimerkiksi ymmärrys vaatteiden ilmastovaikutuksista oli mulla käytännössä nolla. Ihailin kaikkia bloggaajia, joilla oli aina asukuvissa uudet vaatteet ja halusin olla itse samanlainen.

5. Laitatko rahaa hyväntekeväisyyskohteisiin? 

Laitan. Toimin norppakummina WWF:lle ja Planin kautta mulla on kummityttö Zimbabwessa. Norppakummina olen ollut nyt n. viisi vuotta ja Plan-kummina kohta neljä vuotta. Lisäksi lahjoitan satunnaisesti muihin kohteisiin.

6. Miten näet sun tulokehityksen vaikka seuraavan 10 vuoden aikana?

Toivoisin kovasti, että tulotasoni pysyisi samalla tasolla kuin nyt. Mulla ei ole tavoitteena kasvattaa aktiivisen tulon määrää, mutta passiivisen tulon määrää tai osuutta tuloista haluaisin kasvattaa. Toivoisin, että osa mun tulovirrasta tulisi esimerkiksi sijoitusasuntojen kautta seuraavan 10 vuoden aikana. Rahasummia tärkeämpää mulle on kuitenkin se, että saisin tehdä mielekästä ja itselleni merkityksellistä työtä, kuten nytkin. Ja myös se, että työn määrä olisi balanssissa muun elämän kanssa.

7. Millä perustein valita sijoituskohteet rahoille? Millaisiin rahastoihin sijoitat? Säästätkö johonkin erityiseen vai ihan vaan tulevaisuuden varalle? Paras vinkki sijoittamiseen? 

Jokaisella on tietysti omat sijoituskohteet, jotka kiinnostavat. Suosin itse rahastoja ja niistä erityisesti vastuullisia rahastoja. Mulla on sijoituksia neljässä eri rahastossa yhdessä pankissa ja lisäksi sijoitan S-bonukset suoraan rahastoon S-pankissa. Pankin omistaja-asiakkaana mä ostan, myyn ja vaihdan mun valitsemia rahastoja ilman kuluja, joten siksi suosin niitä pankin omia mulle kuluttomia rahastoja. Olen miettinyt myös Nordnetiä mutta tällä hetkellä olen ihan tyytyväinen mun sijoituksiin omassa pankissa. Olen seurannut niiden kehitystä jo muutaman vuoden ja ollut tyytyväinen, tällä hetkellä kaikilla on hyvä tuottoprosentti, mutta viime vuonna kaikki mun sijoitukset olivat jonkin aikaa miinuksellakin. En myynyt enkä panikoinut, vaan seurasin kehitystä ja nyt saan nauttia siitä, että summat ovat kasvaneet hyvin korkoa.

Kannattaa miettiä kuinka pitkäksi aikaa on sijoittamassa. Jos rahat sijoittaa esimerkiksi 20 vuodeksi (esim. lapsille), voi ottaa enemmän riskiä, koska pitkä aikaväli tasaa riskiä. Jos taas sijoittaa lyhyemmäksi aikaa, suosin itse maltillisempaa riskiä. Sijoittamiseen liittyen tuli niin paljon kysymyksiä (paljon enemmän kuin otin tähän mukaan), että aion tehdä aiheesta postauksen jonkun asiantuntijan kanssa, joka neuvoo ja opastaa kiinnostuneita huomattavasti asiantuntevammin kuin minä. 

Me sijoitetaan lapsille tulevaisuuteen, sekä itsellemme vaurastumisen vuoksi. ”Pahan päivän varalle” eli työkyvyttömyyttä, pitkäaikaisia sairauksia tai tapaturmia tai kuolemaa varten meillä on tosi kattavat ja hyvät vakuutukset koko perheellä ja lyhytaikaisempia pahoja päiviä varten säästöjä tilillä, eli niitä varten sijoitukset eivät ole.

8. Miten kasvatat lapset arvostamaan rahaa? Mitä haluat opettaa lapsille rahasta? Saako ostaa leluja esim. lahjarahoilla vai miten lasten rahan käyttöä säädellään? Miten opetatte lapsille järkevää rahan käyttöä? Miten opetatte lapsille mitä raha on? Tietävätkö esim. että on tehtävä töitä rahan eteen?   Miten lasten kanssa keskustelette rahasta? Millaisia rahastoja teillä on lapsille?

Me puhutaan kotona avoimesti rahasta. Jos meidän esikoiselta kysyy paljonko meillä kuluu ruokaan viikossa rahaa, hän osaa vastata. Lapset tietävät, että rahaa saa työtä tekemällä ja jos ei ole omaa rahaa, ei voi tehdä ostoksia. Lapset tietävät, että me säästetään ja sijoitetaan. Esikoiselle olen myös opettanut sijoittamisen ja taloudesta huolehtimisen alkeita Taloussankari-nettipelin avulla, jota hän on pelannut mielellään ja oppinut siitä paljon asioita. Tällä hetkellä järkevää rahankäyttöä opetetaan meillä lähinnä keskustelun ja esimerkin kautta. Lapsilla on omaa käyttörahaa joskus synttäreiden, hammaskeijun vierailun tai lomamatkan yhteydessä. Niillä rahoilla he saavat tehdä ihan mitä huvittaa. Viimeksi viime viikolla lapsi kysyi, että saako käyttää lomamatkalta lompakkooon jääneet kolikot koulun Nälkäpäivä-keräykseen. Tietenkin sai ja annettiin vielä lisää päälle.

Kuten aiemmassa postauksessa kirjoitin, meillä ei ole viikkorahakäytäntöä. Ei olla ollenkaan sitä vastaan ja olen yrittänyt sitä pari kertaa jo meille tuoda osaksi arkea, mutta kukaan ei vaan muista ylläpitää sitä. Sitten kun lapset itse haluavat sen viikkorahan ja muistavat sen joka viikko, niin ehdottomasti voidaan ottaa se käytäntö. Tällä hetkellä sille ei vaan ole vielä tarvetta, kun kukaan ei edes muista sitä. Lapset tietävät myös, että heillä on omat tilit ja että me säästetään/sijoitetaan heille. He tietävät, että tulevat saamaan sitten omat visa electronit, kun ovat tarpeeksi vanhoja huolehtimaan niistä. Viimeistään silloin varmaan viikko- tai kuukausirahakin on helpompi muistaa, kun sen voi hoitaa automatisoidusti verkkopankissa. Siitä en tosin mene takuuseen, muistavatko lapset silloinkaan käyttää niitä rahoja.

Lapsille meillä on pankin omia kuluttomia rahastoja, joista niitä rohkeampia vaihtoehtoja, joissa riski on hieman suurempi kuin maltillisissa. Tähän mennessä sijoitukset ovat jo kasvaneet mukavasti korkoa ja täytyy toivoa, että sama tahti jatkuu kun vuodet vierivät.

9. Mihin käytätte lapsilisän? Ostatteko tarpeellisia juttuja vai meneekö säästöön/sijoituksiin? 

Lapsilisä on meillä ihan normituloa, joka käytetään arjen pyöritykseen ja milloin mihinkin. Toisaalta me laitetaan lapsille sijoituksiin ja säästöön kuitenkin ihan sievoinen summa rahaa, se ei vaan lähde tililtä juuri lapsilisäpäivänä, vaan kuun puolivälissä.

10. Ootteko tehneet laskelmia vauvavuoden hinnasta?

Ei olla tehty laskelmia vauvavuoden hinnasta, mutta se olisikin aika mielenkiintoista! Meillä on ollut kolme tosi eri hintaista vauvavuotta, olisi aika jännittävää vertailla niitä keskenään. Ehkä tästä tulevaisuuden postausidea?

Jos aihe kiinnostaa, niin meidän tuoreimmassa podcast-jaksossa jutellaan Oton kanssa näistä samoista aiheista, eri näkökulmasta. Siinä muistellaan meidän ekoja kuukausia, jolloin tulot olivat pienet, puhutaan siitä, miltä tuntuu kun toinen tienaa huomattavasti enemmän ja kerrotaan onko meillä yhteiset vai omat rahat. 

Kuuntele Yhdessä S01E08 Omat vai yhteiset rahat – pienituloisuus, avioehto, säästäminen

Spotifyssa TÄSTÄ

Soundcloudissa TÄSTÄ

Apple Podcasteissa TÄSTÄ


24 Responses to “10 suoraa kysymystä rahasta osa 2”

 1. ida ihana sanoo:

  Kuuntelinkin teidän podcastin jo tänään kävelyllä, ja olittte yhtä ihania kuin aina <3 Olette kyllä tiimi ihan joka suhteessa. Mielenkiintoista oli kuulla ja lukea ajatuksianne rahasta, ja teillä on hieno tarina myös siitä, kuinka järkeväksi rahankäyttäjäksikin voi oppia, vaikka sille ei aina parasta mahdollista lähtötilannetta olisikaan 🙂
  Kiitos postauksesta ja hyvää loppuviikkoa teidän perheelle!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei kiitos ihana ihan hirveesti kauniista sanoista voi vitsit <3 Sait meidät molemmat kyllä hymyilemään niin leveästi näillä sanoilla. Ihanaa loppuviikkoa sinne myös <3

 2. Äiti neljälle sanoo:

  Olen lukenut pitkän aikaa blogiasi aina silloin tällöin. Aika useinkin. Mutta ei ole tullut koskaan oikein vastaan selkeää, että mitä teet työksesi? Vai oletko koskaan kertonut?
  Tuollaiset tulot olisivat mahtavat, mutta ei ehkä itselle koskaan realistiset.

 3. Noora sanoo:

  Jee oon ihan fiiliksissä, kun mun kysymys pääsi postaukseen :D!!
  Tosi siistiä kun puhutte ja kirjoitat avoimesti raha-asioista. Musta ne on nykyään turhaan tabu.
  Podcastia oon tykännyt kuunnella aina maanantaisin kun pyöräilen töihin. Tuntuu että jaksot paranee vaan! Kiitos laadukkaasta, rehellisestä ja viihdyttävästä sisällöstä 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha ihana, mahtavaa jos siitä tuli hyvä fiilis! <3 Kiitos ihan hurjasti kauniista sanoista sulle, niistä tuli hyvä mieli. Ja ihan mieletöntä, että tykkäät podcastista! Ihanaa syksyä sinne <3

 4. henna sanoo:

  Tää postaus oli kiva ja must on ollu kiva huomata et tuotat blogin lisäks myös muuta sisältöä. Ymmärrän että sun pitää tehä vähän eri sisältöä eri blogiin ja podcastiin, jotta molemmat saa klikkauksii, mutta jos mielenkiintosimmat jutut siirtyy podcastiin blogin sijasta loppuu tän blogin seuraaminen itellä ainaki aika äkkii. Kuten itekki instassa sanoit et oli kysytty todella paljon et onks teil yhteiset vai omat rahat ja silti jätit vastaamatta siihen blogin puolella. Podcastit ei oo kaikkien juttu ja on väärin jos blogin lukijana tulee kuva et pitäis seuraa podcastiiki, jotta on perillä niist mielenkiintosist jutuista yms. Ei mulla muuta. Oot super huikeen olonen tyyppi, mut älä ala pliis tekee podcastei blogin kustannuksella!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti, kiva että tykkäät! 🙂 Tuohon kyseiseen kysymykseen en vastannut, koska se löytyy podi-jakson lisäksi myös suoraa puhetta rahasta osa 1 -postauksesta, joka on linkattu tähän postaukseen. Eli löytyy ihan täältä blogistakin. Mulla ei voi olla samat jutut joka kanavassa, mutta jonkin verran jutut menee myös päällekkäin eri kanavissa. Kenenkään ei ole pakko kuunnella podcastia, mutta se on kanavana ihan toisenlainen kuin esim. blogi ja siellä me käsitellään monia asioita rennommin ja vielä henkilökohtaisemmin kuin täällä. Se ei johdu siitä, et haluaisin jättää jotain pois blogista, vaan siitä, et jotkut asiat toimii podissa paremmin. 🙂 Kiitos palautteesta ja ihanaa syksyä <3

 5. Susanne sanoo:

  Postaus vauvavuoden hinnasta olisi mielenkiintoinen, etenkin näin vauvavuotta viettäessä.

  Sekä tämä postaus, että podijakso olivat molemmat mielenkiintoisia ja herättelvät hyviä ajatuksia etenkin tuohon lapselle rahastosäästämiseen/ sijoittamiseen. Olemme sitä pohtineet jo ennen vauvan syntymää ja nyt kunhan hän saa viralliset paperit ja ollaan vähän tutkailtu vaihtoehtoja niin päästään alkuun tällä taipaleella.

  Podijaksot noin ylipäätänsä ovat olleet ihan todella mielenkiintoisia ja hauskoja. Maanantain vaunulenkki on aina pirteämpi kun kuuntelee samalla teidän uusimman jakson.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei kiitos paljon, tosi kiva kuulla ja tuli niin hyvä mieli sun sanoista! <3 Ihan mieletöntä, että olet tykännyt ja ollaan vielä onnistuttu olemaan hauskojakin! 😀 Enempää ei oltaisi voitu toivoa oikeesti! <3 Mahtavaa, että heräsi myös hyviä ajatuksia sijoittamiseen liittyen! Ihanaa syksyä teidän ihanalle perheelle ja paljon onnea vauvasta <3

 6. Nimetön sanoo:

  Hienosti kirjoitettu teksti!

 7. Sanni sanoo:

  Iina on siis bloggaaja 🙂 tää blogi on sen työ

 8. a sanoo:

  Omg. Joo, oma alle 1.500 e/kk käteen lastenhoitajana on vähän eri luokkaa 😀 En kyllä edes tietäisi mitä tekisin jos olisi enemmän rahaa. Olen ihan tyytyväinen nyt. No, toki asuntolainan maksaisin ja tekisin enemmän hyväntekeväisyyttä, mutta muuten.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mahtavaa, että sulla on sellainen tulotaso, johon olet itse tyytyväinen! 🙂 Kyllä mäkin aloin olla siinä vaiheessa tyytyväinen, kun rahaa alkoi tulla käteen yli 1000 euroa kuussa itsellekin, silloin minimiäitiyspäivärahalla mä välillä stressasin, vaikka kyllä mä silläkin pärjäsin kun oli pakko. 😀

 9. Ninranda sanoo:

  Mulla ei ole edes sanoja, miten mahtava postaus tämä on. Itse olen todella tarkka rahankäytöstäni ja nostan hattua ihmisille, ketkä pystyvät puhumaan tälläisistä asioista suoraan. Tuntuu, että raha, politiikka ja uskonto ovat nykyään sellaisia aiheita, joista ei saa olla mielipiteitä ja joista ei saa edes puhua.

  Olen seurannut blogiasi jo monta vuotta ❤ nyt vasta ensimmäisen kerran postaan kommentin 🤣 sun ja Oton podcast on aivan mahtava, nauran aina ääneen ja olen pistänyt myös avopuolison kuuntelemaan ne. Teidän kaikki lapset ovat aivan timanttisia, etenkin tämä nuorimmainen on aivan mahtava (johtuu varmaan siitä, että olen lukenut hänestä aivan kaiken raskaudesta asti). Lisäksi arvostan sun ja Oton rakkautta, teillä on niin tasapainoinen ja rakastava suhde 💕❤ ehkä nyt lopetan tän ihkutuksen 🤣

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos ihan mielettömän paljon, niin huippua kuulla, että olet tuota mieltä! <3 Kiitos oikeesti! <3 Ihanaa ihkutusta!! Ja niinhän se on, että rahasta ja politiikasta ja uskonnosta on tulenarkaa puhua, mutta tabuja on hyvä rikkoa ja puhua rohkeasti! 😀

   Ihanaa että kommentoit ja niin siistiä kuulla, että olet pysynyt matkassa näin pitkään ja vielä laittanut puolisonkin kuuntelemaan podeja :D! Terkkuja vielä meidän taaperolta sinne, hän on kyllä mainio touhottaja 😀 <3 Ja Otolta myös <3 Ihanaa syksyä!

 10. Jenn sanoo:

  Vihdoin! Paljon on puhuttu rahasta muissakin blogeissa. Vaikka otsikot ovat olleet ”suoria vastauksia rahasta” -tyylisiä, niin tää on ehdottomasti suorin. Esim. kun on kysytty paljon tienaa, niin heitetään just et paljon laskutetaan kuussa ja sitte kerrotaan, että siitä menee vielä monia maksuja ja kuluja, eikä se ole se summa, mitä käteen jää. Mutta sä kerroit nettosumman ja oot ihan best! Tän kaltasta suoraa puhetta rahasta on porukka toivonu, kun otsikkokin antaa näin ymmärtää. Kiitos Iina!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hirveesti <3 Ihana kuulla, että tää oli sellainen kuin on kaivattu! Täytyy myöntää, että kyllä mä hieman nieleskelin kun mietin tuossa, että uskallanko julkaista sen, mitä maksan itselle käteen kuukausittain. Mutta sitten ajattelin, että olen jo vuosituloni kertonut, että kyllähän siitäkin jengi osaa arvioida ja miettiä paljonko on veroprosentit yms. että ihan turhaan olisin salamyhkäinen 😀

 11. Anonyymi sanoo:

  Mistä toi sun palmumekko on? Niin ihanan näkönen!!

 12. […] kuun alussa tein jatko-osan kevään suositulle postaukselle ja vastasin seuraajien kysymyksiin rahasta. Juhlittiin meidän 8-vuotiaan Tanssityttö Mia -synttäreitä vähän myöhässä, kun oikea […]

 13. […] tililtä lähtevän summan joka kuukausi. Olen kertonut enemmän lapsille säästämisestä tässä postauksessa. Lisäksi asuntolainan lyhentäminen kerryttää meidän omaa varallisuutta myös nykyisin, mikä […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.